Kroupová polévka se zeleninou a uzeným masem

Kroupy patří mezi “zapomenuté suroviny” tradiční české kuchyně. Přitom jsou velmi zdravé! Preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám, žaludečním a střevním potížím. Snižují hladinu cholesterolu a lipidů v krvi a kromě toho obsahují menší množství lepku než jiné obiloviny. Kroupová polévka je ideální možnost, jak tuto surovinu zařadit do jídelníčku. Uvařte si kroupovou polévku se zeleninou a uzeným masem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Kroupy patří mezi “zapomenuté suroviny” tradiční české kuchyně. Přitom jsou velmi zdravé! Preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám, žaludečním a střevním potížím. Snižují hladinu cholesterolu a lipidů v krvi a kromě toho obsahují menší množství lepku než jiné obiloviny. Kroupová polévka je ideální možnost, jak tuto surovinu zařadit do jídelníčku. Uvařte si kroupovou polévku se zeleninou a uzeným masem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
25 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    vývar 1,5l uzený
    mrkev 2ks
    celer 2řapíky
    brambor 2ks větší
    máslo 1plátek silnější
    cibule 1ks
    česnek 1stroužek velký
    pórek 1/2ks
    petrželka čerstvá
Pokyny
  1. Uzené maso uvaříme ve vodě, aby bylo měkké (vodu nesolíme, maso je dost slané). Vývar nevyléváme, později ho budeme potřebovat.
  2. Kroupy namočíme dle návodu do vody (doba namáčení záleží na velikosti krup).
  3. Uvařené maso nakrájíme na menší kousky.
  4. V hrnci rozehřejme máslo. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a necháme zesklovatět.
  5. Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky.
  6. Přidáme k cibuli a několik minut společně pozvolna restujeme.
  7. Nakonec přilijeme vývar z masa, přisypeme na kostičky nakrájené brambory a namočené kroupy.
  8. Osolíme, opepříme a vařím asi 30 minut, aby byla zelenina měkká a kroupy na skus.
  9. Nakonec do polévky přidáme kousky masa, dochutíme pepřem (se solí opatrně, vývar bude dost slaný) a čerstvou petrželkou.

TIP od Jakvkuchyni.cz: Polévku není třeba zahušťovat - zahustí ji kroupy a také brambory, které uvolní škrob.

Nevyužité kousky ovoce a zeleniny můžeme uchovat pro užití v budoucnu v plastovém sáčku. Pořiďme si za tímto účelem kvalitní plastové sáčky, které můžeme vypláchnuté opakovaně uzavírat a používat. Jakmile nebude možné je používat, patří bez obsahu a nečistot do žlutého kontejneru na plasty. Stejně tak můžeme použít i opakovaně použitelné plastové nádoby, nebo skleničky od zavařenin apod.

Zbytky zeleniny, které nelze v kuchyni již využít, rozhodně nepatří do popelnice, ale do bioodpadu. Možností, kam ho vytřídit je celá řada, využít můžeme sběrné nádoby, velkoobjemové kontejnery přistavené na předem určená místa, vlastní kompost, sběrné dvory, veřejné kompostárny či komunitní zahrady.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*