Rozmarýnové krokety s rajčatovým ragú

Pokud najdeme v lednici vařené brambory ze včerejší večeře a změklá rajčata, právě jsme objevili základ pro vynikající rozmarýnové krokety se sýrem Pecorino a rajčatovým ragú. Uznávaný šéfkuchař Ondřej Hutnik nám ukáže, že zbytky jídla nemusí končit v koši nebo na kompostu. Ba naopak, můžeme si na nich ještě velmi pochutnat podle receptu na Jakvkuchyni.cz ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku!
Pokud najdeme v lednici vařené brambory ze včerejší večeře a změklá rajčata, právě jsme objevili základ pro vynikající rozmarýnové krokety se sýrem Pecorino a rajčatovým ragú. Uznávaný šéfkuchař Ondřej Hutnik nám ukáže, že zbytky jídla nemusí končit v koši nebo na kompostu. Ba naopak, můžeme si na nich ještě velmi pochutnat podle receptu na Jakvkuchyni.cz ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    olej 500ml na smažení
    brambor 300g zbylé, vařené
    rajčata 200g měkké cherry
    sýr 40g Pecorino
    hladká mouka 30g + na obalení
    olivy 30g černé, bez pecky
    vejce 1ks žloutek
    cibule 1ks šalotka
    olivový olej 1lžíce
    petržel 1ks hladkolistá
    rozmarýn 1snítek
Pokyny
  1. Staré vařené brambory propasírujeme, nebo je nastrouháme najemno.
  2. K bramborám přidáme sýr Pecorino a najemno nasekaný rozmarýn.
  3. Přidáme žloutek, strouhanku a hladkou mouku a vypracujeme hladké těsto.
  4. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočinout 30 minut.
  5. Z odpočinutého těsta vytvarujeme kuličky, které obalíme v mouce a smažíme v oleji do zlatavé barvy po dobu cca 5 minut.
  6. Vyjmeme je z oleje a dáme okapat přebytečný olej.
  7. Cherry rajčata překrojíme napůl, olivy nakrájíme na plátky a šalotku s hladkolistou petrželí nasekáme najemno.
  8. Šalotku zpěníme na olivovém oleji, přidáme rajčata a olivy a krátce orestujeme.
  9. Nakonec přidáme nasekanou petržel, dochutíme solí a pepřem.
  10. Podáváme teplé s usmaženými kroketami.

Také si občas lámete hlavu s tím, do jakého kontejneru patří plechovky od oliv nebo od rajčatového protlaku? Odpověď je jednoduchá - do sběrné nádoby označené šedou samolepkou, která patří “kovovému odpadu”. Na barevných kontejnerech vždy najdeme nálepky s informacemi, jaký konkrétní odpad sem patří. Hliníkový odpad můžeme také odnést do sběrných dvorů, nebo do výkupen surovin. A z jakého důvodu bychom měli hliníkový odpad třídit? Recyklace 1 kg hliníku vede k úspoře 8 kg bauxitu a 14 kWh elektřiny. To je pro představu 18 hodin pečení v troubě na 200 °C. 

Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*