Perníkový dort


Trochu netradiční, ale přesto skvělý a nadýchaný - to je perníkový dort. Je pravda, že perníkové těsto nepatří zrovna k těm nejtradičnějším, ze kterého se pečou dorty. Možná je to ale škoda, protože chutná skvěle. Nadýchané těsto vonící po skořici, badyánu a dalším koření se skvěle doplňuje s lehkým krémem z mascarpone a brusinek.
Trochu netradiční, ale přesto skvělý a nadýchaný - to je perníkový dort. Je pravda, že perníkové těsto nepatří zrovna k těm nejtradičnějším, ze kterého se pečou dorty. Možná je to ale škoda, protože chutná skvěle. Nadýchané těsto vonící po skořici, badyánu a dalším koření se skvěle doplňuje s lehkým krémem z mascarpone a brusinek.
Porce
forma průměru 18 cm
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
2 hodiny
Suroviny
Korpus
    cukr 280g třtinový
    mouka 180g špaldová
    mléko 150ml
    máslo 100g
    skořice 3g mletá
    badyán 3g mletý
    zázvor 3g mletý
    vejce 2ks
Krém
    Mascarpone 600g sýr
    smetana 300ml ke šlehání
    marmeláda 8lžic brusinková
    cukr 4lžíce moučkový
Ozdoba
    ovoce ostružiny, bezinky
Pokyny
Korpus
  1. Korpus se skládá ze dvou stejných částí, které jsou spojeny na sebe. Proto tento postup opakujte dvakrát. Suroviny výše, jsou pro jeden korpus.
  2. Troubu předehřejeme na 150°C.
  3. Vejce vyšleháme s cukrem do hladké hmoty.
  4. Máslo rozpustíme a necháme cca 15 minut vychladnout, poté přilijeme mléko a zamícháme.
  5. Do vyšlehané hmoty přidáme koření, prosejeme mouku a prášek do pečiva a vlijeme vlažné máslo s mlékem.
  6. Těsto vymícháme do hladka.
  7. Formu na dort (nejlépe s odnímatelným dnem) vyložíme pečicím papírem, nebo vymažeme máslem.
  8. Do takto připravené formy vlijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 - 50 minut – upečení zkusíme pomocí špejle.
  9. Následně necháme vychladnout, vyklopíme a necháme vystydnout na mřížce.
  10. Poté si připravíme a upečeme těsto stejným způsobem na druhý korpus.
  11. Mezitím si připravíme krém.
Krém
  1. Studené mascarpone vyšleháme s cukrem, přidáme studenou smetanu a vyšleháme na vyšší obrátky do krému.
  2. Poté snížíme rychlost mixéru na minimum a opatrně zašleháme 4 – 5 lžic brusinkové marmelády.
  3. Jakmile budou oba korpusy vychladnuté, pomocí nože je rozřežeme podélně na polovinu.
  4. Na první korpus rozetřeme část marmelády a poté krému.
  5. Položíme druhý plát a opět potřeme marmeládou a krémem.
  6. Stejně pokračujeme třetím plátem a ukončíme položením čtvrtého plátu.
  7. Korpusy zarovnáme a začneme nanášet zbytek krému po stranách a na horní část dortu.
  8. Krém uhladíme pomocí nože, nebo špachtle.
  9. Než dort nazdobíme, necháme krém ztuhnout v lednici – na zpevnění můžeme použít špejle, které zapíchneme do korpusu, aby se dort nepohnul a nespadnul, než se krém zpevní.
  10. Nakonec dort dozdobíme.
  11. Uchováváme v lednici.
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*