Dort Harlekýn


Nadýchaný kakaový korpus a spousta šlehačky, to je Harlekýn. Lehký, osvěžující dezert, který je na přípravu poměrně jednoduchý a rychlý. Správný Harlekýn by neměl být překrojený, ale měl by mít pouze jeden vyšší korpus, bohatě zdobený bílou a pařížskou šlehačkou. A komu se to zdá málo, může dort ještě dozdobit čokoládou, nebo čokoládovými hoblinkami. Jak na to?
Nadýchaný kakaový korpus a spousta šlehačky, to je Harlekýn. Lehký, osvěžující dezert, který je na přípravu poměrně jednoduchý a rychlý. Správný Harlekýn by neměl být překrojený, ale měl by mít pouze jeden vyšší korpus, bohatě zdobený bílou a pařížskou šlehačkou. A komu se to zdá málo, může dort ještě dozdobit čokoládou, nebo čokoládovými hoblinkami. Jak na to?
Porce
kulatá forma průměr 18-20 cm
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
20 minut
Suroviny
Kakaový korpus
    cukr 200g krupicový
    mouka 100g hladká
    kakao 50g
    voda 8lžic studená
    vejce 3ks
Pařížská šlehačka
    smetana 350g ke šlehání 33%
    smetana 150 - 200g klasická
    cukr 25g krupice
    kakao 10g
    ovoce na ozdobení
    čokoláda na ozdobení
Pokyny
  1. Minimálně 12 – 24 hodin dopředu si svaříme pařížskou smetanu.
  2. Smícháme 250 g smetany, cukr, kakao a svaříme, stačí několik minut.
  3. Následně vše promixujeme tyčovým mixérem a dáme vychladit.
  4. Na korpus si do mísy prosejeme mouku, kakao a prášek do pečiva.
  5. Žloutky vyšleháme se 2/3 cukru do pěny a postupně zašleháváme studenou vodu.
  6. Přidáme moučnou směs a dobře promícháme (těsto bude poměrně husté)
  7. Bílky vyšleháme se zbylou 1/3 cukru do pevného sněhu a ručně vmícháme lehce do těsta.
  8. Formu si vyložíme pečicím papírem a naplníme těstem.
  9. Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C asi na 20 minut.
  10. Po upečení necháme korpus chvíli odstát a vychladnout ve formě, pak vyklopíme, ořízneme boky a necháme úplně vychladnout.
  11. Korpus položíme na tác, můžeme příp. seříznout do roviny.
  12. Předtím, než budeme dort zdobit, přilijeme 100 g smetany k základu na pařížskou šlehačku a vyšleháme ho do hustého, ale lehkého a nadýchaného krému.
  13. Bílou klasickou smetanu vyšleháme do tuha.
  14. Šlehačky dáme do zdobicích sáčků a naneseme na korpus.
  15. Na závěr můžeme dort dozdobit čokoládou, nebo čerstvým ovocem.

Dort Harlekýn můžeme podávat ihned, aniž bychom ho museli chladit v ledničce. Pamatujte, že by se měl spotřebovat do 24 hodin.

Tisknout
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*