Linecký dort


Linecký dort, nebo koláč, patří ke klasice rakouské kuchyně a nese název podle města Lince. Je dokonce považován za nejstarší dort na světě. Jeho zvláštnost spočívá v křehkém těstě, které se připravuje s ořechy (většinou mletými mandlemi, nebo lískovými ořechy). Na rozdíl od těsta, jež označujeme jako linecké, má těsto na linecký dort odlišný podíl mouky, másla a cukru. Koláč je plněný nakyslou rybízovou marmeládou a zdobený mřížkou z těsta.
Linecký dort, nebo koláč, patří ke klasice rakouské kuchyně a nese název podle města Lince. Je dokonce považován za nejstarší dort na světě. Jeho zvláštnost spočívá v křehkém těstě, které se připravuje s ořechy (většinou mletými mandlemi, nebo lískovými ořechy). Na rozdíl od těsta, jež označujeme jako linecké, má těsto na linecký dort odlišný podíl mouky, másla a cukru. Koláč je plněný nakyslou rybízovou marmeládou a zdobený mřížkou z těsta.
Porce
Koláčová forma 22 cm
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
45 minut
Suroviny
    mouka 200g hladká
    máslo 150g
    cukr 150g moučka
    ořechy 100g pražené, lískové
    vejce 1ks
    hřebíček 1špetka mletý
    vanilka 1špetka
    skořice 1/2lžičky mletá
    marmeláda rybízová
    mandle lupínky
    vejce na potření
Pokyny
  1. Lískové ořechy či mandle rozemeleme a na pánvičce nasucho opražíme.
  2. Máslo promícháme s cukrem.
  3. Přidáme prosetou mouku, kterou smícháme s práškem do pečiva, vanilkou, skořicí, hřebíčkem a opraženými oříšky.
  4. Následně přidáme vejce a vytvoříme hladké těsto.
  5. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout 30 – 60 minut.
  6. Troubu předehřejeme na 190°C.
  7. Jakmile těsto vyndáme z lednice, rozdělíme je na 4 části.
  8. Tři čtvrtiny těsta vyválíme do výšky cca 1,5 cm, můžeme přenést do formy vyložené pečicím papírem, nebo na plech vyložený pečicím papírem, a těsto pomocí nože vykrojíme na daný průměr.
  9. Takto připravený základ dortu potřeme marmeládou.
  10. Ze zbylého těsta vytvarujeme roličky, kterými olemujeme okraj koláče a na povrchu vytvoříme mřížku.
  11. Na závěr potřeme vajíčkem a po stranách posypeme mandlovými plátky.
  12. Dort pečeme 40 – 45 minut.
Tisknout
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*