Linecký dort

Linecký dort, nebo koláč, patří ke klasice rakouské kuchyně a nese název podle města Lince. Je dokonce považován za nejstarší dort na světě. Jeho zvláštnost spočívá v křehkém těstě, které se připravuje s ořechy (většinou mletými mandlemi, nebo lískovými ořechy). Na rozdíl od těsta, jež označujeme jako linecké, má těsto na linecký dort odlišný podíl mouky, másla a cukru. Koláč je plněný nakyslou rybízovou marmeládou a zdobený mřížkou z těsta.
Linecký dort, nebo koláč, patří ke klasice rakouské kuchyně a nese název podle města Lince. Je dokonce považován za nejstarší dort na světě. Jeho zvláštnost spočívá v křehkém těstě, které se připravuje s ořechy (většinou mletými mandlemi, nebo lískovými ořechy). Na rozdíl od těsta, jež označujeme jako linecké, má těsto na linecký dort odlišný podíl mouky, másla a cukru. Koláč je plněný nakyslou rybízovou marmeládou a zdobený mřížkou z těsta.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
Koláčová forma 22 cm
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 200g hladká
    máslo 150g
    cukr 150g moučka
    ořechy 100g pražené, lískové
    vejce 1ks
    hřebíček 1špetka mletý
    vanilka 1špetka
    skořice 1/2lžičky mletá
    marmeláda rybízová
    mandle lupínky
    vejce na potření
Pokyny
  1. Lískové ořechy či mandle rozemeleme a na pánvičce nasucho opražíme.
  2. Máslo promícháme s cukrem.
  3. Přidáme prosetou mouku, kterou smícháme s práškem do pečiva, vanilkou, skořicí, hřebíčkem a opraženými oříšky.
  4. Následně přidáme vejce a vytvoříme hladké těsto.
  5. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout 30 – 60 minut.
  6. Troubu předehřejeme na 190°C.
  7. Jakmile těsto vyndáme z lednice, rozdělíme je na 4 části.
  8. Tři čtvrtiny těsta vyválíme do výšky cca 1,5 cm, můžeme přenést do formy vyložené pečicím papírem, nebo na plech vyložený pečicím papírem, a těsto pomocí nože vykrojíme na daný průměr.
  9. Takto připravený základ dortu potřeme marmeládou.
  10. Ze zbylého těsta vytvarujeme roličky, kterými olemujeme okraj koláče a na povrchu vytvoříme mřížku.
  11. Na závěr potřeme vajíčkem a po stranách posypeme mandlovými plátky.
  12. Dort pečeme 40 – 45 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*