Pečené kuře s kopřivovou nádivkou a karotkou na uzeném másle

Co může být lepší, než oslavit příchod jara delikátním jídlem připravným pokrmem z čerstvých surovin? Pečené kuře s kopřivovou nádivkou je spojení křehkého masa, aromatických bylinek a kořenové zeleniny. Připravte si pečené kuře s kopřirovou nádivkou a barevnou karotkou na uzeném másle s čerstvými bylinkami podle receptu na Jakvkuchyni.cz!
Co může být lepší, než oslavit příchod jara delikátním jídlem připravným pokrmem z čerstvých surovin? Pečené kuře s kopřivovou nádivkou je spojení křehkého masa, aromatických bylinek a kořenové zeleniny. Připravte si pečené kuře s kopřirovou nádivkou a barevnou karotkou na uzeném másle s čerstvými bylinkami podle receptu na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Pečené kuře
    kuře 1,5kg
    pivo 0,5l světlá 10°
    máslo 50g vychlazené
Silná kuřecí šťáva
    vývar 0,5l kuřecí
    cibule 2ks žlutá
    česnek 4stroužky
    výpek kuřecí
Kopřivová nádivka
    rohlíky 10ks
    vejce 6ks
    máslo 50g
    mléko 100ml plnotučného
    kopřivy 30g
Uzené máslo a barevná mrkev
    máslo 1kg
    mrkev 3x2ks oranžová, žlutá a fialová
    citrón 1ks na citronovou šťávu
Pokyny
Uzené máslo
  1. Připravíme si uzené máslo. Začneme tím, že si venku rozpalíme gril na dřevo. V kastrůlku necháme rozpustit 4 kostky másla (i když je to asi více, než budeme potřebovat, určitě se bude hodit na příště).
  2. Do rozpuštěného másla vložíme ohořelé dřevo z grilu a necháme macerovat klidně 24 hodin.
  3. Máslo přecedíme druhý den přes plátno, nebo utěrku, abychom v másle neměli popel. Cokoli pak na másle opečeme bude vonět krásnou uzenou vůní.
Pečené kuře
  1. Minimálně hodinu před pečením vyndáme kuře z lednice a důkladně ho osolíme a opepříme ze všech stran, necháme odpočívat.
  2. Troubu rozehřejeme na 170 °C a pod kůži kuřecích prsou vložíme vychlazené máslo.
  3. Takto připravené kuře položíme na rošt do rozehřáté trouby a pod rošt vložíme pekáč s vodou.
  4. Pečeme přibližně 1,5 hodiny a během pečení několikrát přeléváme pivem.
Silná kuřecí šťáva
  1. Na přípravu omáčky si nakrájejíme cibuli nadrobno a stroužky česneku na plátky.
  2. Cibuli orestujeme na másle dozlatova.
  3. Přidáme česnek, tymián a následně výpek od pečeného kuřete z pekáčku.
  4. Zaprašíme hladkou moukou a krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a necháme provařit alespoň 30 minut.
  5. Omáčku přecedíme přes cedník, aby byla hladká a dochutíme solí a pepřem.
Kopřivová nádivka
  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na sucho na plechu v troubě do křupava.
  2. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky.
  3. Opečené rohlíky smícháme s mlékem, rozpuštěným máslem, žloutky, nastrouhaným muškátovým oříškem, přidáme na menší kousky nakrájené kopřivy a medvědí česnek.
  4. Z bílků vyšleháme pevný sníh a smícháme opatrně se směsí na nádivku.
  5. Osolíme, opepříme a směs vložíme do máslem vymazaného pekáčku.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 30 minut.
Barevná mrkev
  1. Barevné mrkve si podélně rozkrojíme napůl a pomalu opékáme na předem připraveném uzeném másle.
  2. Osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou.

Prázdné lahve od piva třídíme do zelených kontejnerů na sklo, etikety ani kovová víčka na sklenicích a láhvích nemusíme před vhozením do kontejneru odstraňovat. Vratné sklo je nejlepší vrátit zpět formou zpětné odběru, právě u obalů ze skla se kvůli jeho zdrojové náročnosti zálohový systém vyplatí. Pokud jsme použili pivo z plechovky, vytřídíme prázdné plechovky do šedých kontejnerů na kovy. Právě do nich můžeme také třídit kovové uzávěry, nebo třeba hliníková víčka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*