Domácí rajská omáčka s hovězím masem

Rajská omáčka patří bezesporu ke skvostům českém kuchyně. Možná na ni nemají někteří z nás dobré vzpomínky ze školní jídelny, ale domácí rajská omáčka s hovězím masem, to je opravdová dobrota. Její sladko kyselá chuť doplněná o výrazné koření jako je skořice, nové koření a bobkový list je totiž neskutečná! Recept na Jakvkuchyni.cz!
Rajská omáčka patří bezesporu ke skvostům českém kuchyně. Možná na ni nemají někteří z nás dobré vzpomínky ze školní jídelny, ale domácí rajská omáčka s hovězím masem, to je opravdová dobrota. Její sladko kyselá chuť doplněná o výrazné koření jako je skořice, nové koření a bobkový list je totiž neskutečná! Recept na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    hovězí plec 1kg kulatá
    protlak 280g rajčatový
    cukr 80g
    červené víno 50ml suché
    pepř 10kuliček
    nové koření 5kuliček
    ocet 4lžíce
    cibule 2ks velké, cca 200 g
    máslo 1plátek
    tymián 1snítka
    skořice 1špetka
Pokyny
  1. Nejprve připravíme vývar. Hovězí maso očistíme - odblaníme, vložíme ho do hrnce, přilijeme vodu, aby bylo maso ponořené (můžeme přidat i hovězí kosti, zbytky různé zeleniny a koření, jako je nové koření, bobkový list, petržel...a vše další, co dáváme běžně do vývaru).
  2. Maso vaříme, dokud není měkké.
  3. V hrnci rozehřejeme silnější plátek másla a sádla.
  4. Necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme také veškeré koření, které necháme rozvonět.
  5. Do cibulového základu přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání ho asi 1 minutu zarestujeme. Dále přidáme mouku a zamícháme.
  6. Nyní přilijeme víno, krátce ho necháme odpařit a dolijeme vývar.
  7. Omáčku dochutíme cukrem, octem, citronovou šťávou, solí a asi 15 minut za občasného míchání povaříme.
  8. Nakonec omáčku přecedíme přes jemný cedník.
  9. Případně ještě doladíme konzistenci přidáním několika lžic vývaru a nezapomeneme také na studený plátek másla, který omáčku zjemní.
  10. Omáčku podáváme s plátkem hovězího masa a knedlíky, nebo těstovinami.

TIP od Jakvkuchyni.cz: zkuste ji s domácími petrželovými knedlíky.

Plastový obal od masa, ať už fólii nebo polystyrenové tácky, můžeme vytřídit do žlutých kontejnerů. Stačí je předtím vytřít třeba použitou papírovou kuchyňskou utěrkou. Obecně platí zásada, že tříděné obaly nesmí být mastné a měli bychom zmenšit jejich objem zmačkáním či sešlápnutím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*