Pokud máte rádi indickou kuchyni, vyzkoušejte tento recept na tikka masala, které je jedním z nejoblíbenějších indických jídel. Krémová omáčka z voňavého koření, rajčat a smetany tvoří neodolatelnou chuťovou kombinaci, která se nikdy neomrzí! I když se může zdát na první pohled příprava složitá díky dlouhému seznamu ingrediencí, vůbec tomu tak není. Jak na domácí tikka masala prozradí Jakvkuchyni.cz!
|
Pokud máte rádi indickou kuchyni, vyzkoušejte tento recept na tikka masala, které je jedním z nejoblíbenějších indických jídel. Krémová omáčka z voňavého koření, rajčat a smetany tvoří neodolatelnou chuťovou kombinaci, která se nikdy neomrzí! I když se může zdát na první pohled příprava složitá díky dlouhému seznamu ingrediencí, vůbec tomu tak není. Jak na domácí tikka masala prozradí Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
60 minut
|
Chod
|
Suroviny
kuřecí maso
800gramů
Marináda
bílý jogurt
200gramů
zázvor
1lžíce
nastrouhaný
česnek
1lžíce
prolisovaný
tandoori masala
1lžíce
římský kmín
1lžička
mletý
sůl
1špetka
Omáčka
smetana ke šlehání
150ml
bobkový list
4ks
rajčata
2ks
badián
2hvězdičky
olej
1lžíce
cibule
1ks
zázvor
1lžíce
nastrouhaný
česnek
1lžíce
prolisovaný
kurkuma
1lžička
kari
1lžička
římský kmín
1lžička
mletý
skořice
1svítek
rajčata
1ks
krájená, v plechovce
koriandr
1hrst
čerstvý
sůl
1špetka
cukr
1špetka
kardamom
1/2lžičky
mletý
|
Pokyny
- Maso nakrájíme na větší kostky.
- Pak si připravíme si marinádu na maso.
- V misce smícháme všechny ingredience na marinádu s jogurtem a do této směsi naložíme maso.
- Zabalíme do potravinové fólie a necháme ideálně naložit přes noc, minimálně ale 2 hodiny.
- Mezitím si připravíme omáčku: na lžíci rozpáleného oleje osmažíme dozlatova najemno nakrájenou cibuli, přidáme zázvor, česnek, mletý římský kmín, kurkumu a kari.
- Vše restujeme cca 2 minuty, pak přidáme na kostičky nakrájená rajčata, skořici, kardamom, badyán, bobkový list, plechovku krájených rajčat, smetanu a sůl.
- Necháme vařit asi 15 minut, poté dochutíme solí a cukrem.
- Z omáčky vyndáme bobkový list, badyán a skořici.
- Naložené maso naskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu předehřejeme na 250 °C a maso pečeme doměkka asi 10 minut.
- Hotové maso přidáme do omáčky i se šťávou z masa, která se vypekla.
- Necháme ještě povařit společně asi 2 – 3 minuty.
TIP: Podáváme s jasmínovou rýží, nebo s tradičním indickým chlebem naan.