Banánový chléb se sušeným ovocem a vlašskými ořechy

Určitě se každému z nás už stalo, že jsme si domů koupili banány, na které jsme zapomněli a oni nám po čase stihly zčernat. I přesto, že vypadají nevábně, nemusí skončit v koši se směsným odpadem, ani na kompostu. Raději si z nich můžeme připravit lahodný banánový chléb se sušeným ovocem a vlašskými ořechy. Jak na to?
Určitě se každému z nás už stalo, že jsme si domů koupili banány, na které jsme zapomněli a oni nám po čase stihly zčernat. I přesto, že vypadají nevábně, nemusí skončit v koši se směsným odpadem, ani na kompostu. Raději si z nich můžeme připravit lahodný banánový chléb se sušeným ovocem a vlašskými ořechy. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 forma na chlebíček
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
15 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    banány 3 ks zralé
    vejce 2 ks
    jogurt 50 g řecký
    cukr 100 g třtinový
    ovoce 50 g sušené
    olej 3lžíce rostlinný
    skořice 1lžíce mletá
    ořechy 50 g vlašské
    máslo vymazání formy
Pokyny
  1. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme skořici, kypřicí prášek a sůl.
  2. Sušené ovoce a ořechy vybrané dle naší chuti si nakrájíme na malé kousky.
  3. Nahrubo nakrájené ovoce přidáme k sypké směsi a promícháme. 
  4. Banány oloupeme a nakrájíme na menší kusy (slupky vytřídíme do bioodpadu). 
  5. V samostatné míse banány rozmačkáme vidličkou na kaši. 
  6. K banánům přidáme dvě vejce (skořápky vytřídíme do bioodpadu). 
  7. Dále přidáme cukr, řecký jogurt a rostlinný olej. 
  8. Vypracujeme těstíčko, které přidáme k mouce a ostatním ingrediencím. 
  9. Formu na banánový chléb vymažeme řádně máslem, aby se nám chléb nepřipálil. 
  10. Těsto nalijeme do formy a vložíme do rozehřáté trouby, ve které pečeme chléb na 180 °C po dobu 45 minut dozlatova.
  11. Po vyndání z trouby necháme banánový chléb 10 minut odležet a následně ho opatrně vyklopíme z formy. 

TIP: banánový chléb nám přijde vhod jako sladká svačinka, nebo ho servírujeme k sýrům. Přejeme dobrou chuť!

Sáčky od koření patří mezi tzv. kombinované obaly pro které je typické, že jsou vyrobeny ze dvou a více vrstev různých materiálů. Na rozdíl od nápojových kartonů, které třídíme, patří tyto prázdné obaly do směsného odpadu. Důvodem je zejména to, že v mnoha případech od sebe nelze jednotlivé materiálové vrstvy oddělit.


Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*