Obrácený hroznový koláč s pekanovými ořechy

Hroznové víno nepatří k úplně typickým surovinám používaným při pečení, proto zřejmě mnohé z nás překvapíi, jak skvěle chutná. Jako inspiraci, kde si to můžete hned vyzkoušet, přináší Jakvkuchyni.cz v receptu na hroznový obrácený koláč. Chuť zkaramelizovaného ovoce dodá i hroznům výbornou chuť, při pečení se navíc nerozpečou, takže při každém soustu krásně křupnou v puse. Jak na to?
Hroznové víno nepatří k úplně typickým surovinám používaným při pečení, proto zřejmě mnohé z nás překvapíi, jak skvěle chutná. Jako inspiraci, kde si to můžete hned vyzkoušet, přináší Jakvkuchyni.cz v receptu na hroznový obrácený koláč. Chuť zkaramelizovaného ovoce dodá i hroznům výbornou chuť, při pečení se navíc nerozpečou, takže při každém soustu krásně křupnou v puse. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
12 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
35 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    hroznové víno 500g bezpeckového
    máslo 250g pokojové teploty
    cukr 200g krupice
    cukr 80g krupice, na posypání dna formy
    másla 50g
    ořechy 50g pekanové
    vejce 4ks
    mléko 4lžíce
Pokyny
  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. V míse robota smícháme mouku, cukr, máslo, vejce, prášek do pečiva a mléko. Vše vymícháme do hladkého těsta.
  3. Formu na pečení vyložíme pečicím papírem.
  4. Dno posypeme cukrem, přidáme nakrájené máslo a vložíme do trouby.
  5. Počkáme, až se vše rozpustí a necháme cukr zkaramelizovat.
  6. Mezitím si omyjeme hrozny bez stopek. Můžeme je použít celé, nebo rozkrojené.
  7. Jakmile je cukr zkaramelizovaný, vyndáme z trouby a promícháme.
  8. Dno poklademe hrozny, posypeme nasekanými pekanovými ořechy a zalijeme těstem.
  9. Vložíme zpět do trouby a pečeme 30 – 40 minut (dle tloušťky těsta).
  10. Propečení vyzkoušíme špejlí (pokud po zapíchnutí do těsta vyjede suchá, je upečeno).
  11. Vyndáme z trouby a necháme cca 15 minut vychladnout.
  12. Poté vyklopíme z formy a opatrně sejmeme pečicí papír. Pokud bychom jej sundávali až po vychladnutí koláče, mohlo by ovoce zůstat přilepené na papíře.
  13. Necháme zcela vychladnout.

Pečicí papír patří do směsného odpadu. Má na sobě totiž speciální povrchovou úpravu, obvykle navíc bývá mastný, či jinak znečištěný, proto jej není možné recyklovat. Zato taková plata od vajec třídíme do modrého kontejneru. Biologicky rozložitelný odpad, jako třeba stopky od hroznů, patří do kompostu nebo do sběrných nádob na bioodpad.
Další rady a tipy, kam třídit odpad, prozradí abecední online průvodce správným tříděním odpadu Kam patří!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*