Pistáciové řezy

I když jsou pistácie už dlouhá staletí používány především v asijských zemích, našly si postupně cestu i do české kuchyně. S oblibou se používají nejen jako občerstvení “na zobání”, ale jsou součástí mnoha receptů. Pistácie ozvláštní díky své jemně nasládlé chuti a zelené barvě každý dezert. Tyto pistáciové řezy tvoří nadýchané těsto s mletými pistáciemi, plněné jsou lehkým krémem a nakonec je ozdobíme pistáciemi.
I když jsou pistácie už dlouhá staletí používány především v asijských zemích, našly si postupně cestu i do české kuchyně. S oblibou se používají nejen jako občerstvení “na zobání”, ale jsou součástí mnoha receptů. Pistácie ozvláštní díky své jemně nasládlé chuti a zelené barvě každý dezert. Tyto pistáciové řezy tvoří nadýchané těsto s mletými pistáciemi, plněné jsou lehkým krémem a nakonec je ozdobíme pistáciemi.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
12 ks
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
120 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Koláč
    cukr 250g krupice
    mouka 220g hladká
    máslo 175g pokojové teploty
    pistácie 150g jemně mleté
    mléko 150 - 200ml polotučné
    prášek do pečiva 1,5lžíce
    soda 0,5lžíce
    vejce 3ks
    sůl 1špetka
Krém bílý
    Mascarpone 250g
    smetana 100ml
    cukr 3lžíce moučkový
Pistáciový krém
    Mascarpone 250g
    smetana 100ml
    cukr 3lžíce moučkový
    máslo 3lžíce nebo pistáciového krému
    pistácie na zdobení - celé i mleté
Pokyny
  1. Troubu si předehřejeme na 175 °C. Vymažeme si větší plech (aby vrstva těsta nebyla příliš vysoká) a vyložíme pečicím papírem.
  2. V jedné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a pistácie.
  3. Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do světle žluté nadýchané směsi (šleháme cca 3 – 5 minut).
  4. Poté do směsi zašleháme vejce – jedno po druhém, nikoli naráz.
  5. Po zašlehání všech vajec přisypeme sypkou směs, přilijeme mléko a vymícháme hladké těsto.
  6. Těsto vlijeme na plech a uhladíme.
  7. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 – 30 minut dle tloušťky těsta – povrch a okraje by měly začít jemně hnědnout. Propečení těsta můžeme vyzkoušet pomocí špejle, kterou zapíchneme do středu plechu. Pokud ji vyndáme a je suchá, je těsto upečené.
  8. Těsto vyndáme z trouby a necháme vychladnout asi 10 minut. Poté opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
  9. Upečené těsto nakrájíme na díly o stejných rozměrech – například obdélníčky / čtverce – připravíme si sudý počet, protože je budeme slepovat.
  10. Řezy budeme plnit dvěma krémy - bílým a pistáciovým. Postup na přípravu je téměř identický.
  11. V míse si vyšleháme studené mascarpone s prosetým moučkovým cukrem. Přilijeme studenou smetanu a vyšleháme.
  12. Na druhý krém vyšleháme studené mascarpone s prosetým moučkovým cukrem, přidáme pistáciový krém a poté přilijeme studenou smetanu a vyšleháme.
  13. Krémy naplníme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou. Polovinu připravených řezu nazdobíme krémy (můžeme je střídat nebo udělat jednu vrstvu pistáciovým a horní vrstvu dalším krémem).
  14. Přiklopíme druhou částí a opět nazdobíme.
  15. Hotové řezy ozdobíme celými pistáciemi a posypeme mletými pistáciemi.

Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit (vylít, můžeme vytřít například použitou papírovou kuchyňskou utěrku) a může putovat do žlutého kontejneru, hliníková víčka vytřídíme nejlépe do sběrných nádob na kovy.

Kovový odpad můžeme v některých obcích třídit v rámci tzv. vícekomoditního sběru odpadu spolu s jiným druhem odpadu. Třiďte odpad správně - jednou z hlavních zásad je třídění odpadu podle instrukcí uvedených na samolepkách na kontejnerech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*