Závin s jablky a pekanovými ořechy


Jablkový závin patří k pokladům české kuchyně. Pokud byla vaše letošní úroda na jablka opravdu bohatá a vy nevíte, co si s nimi počít, je u pečení závinu jednou z možností, jak s nimi naložit. Křehké těsto, lahodná a vláčná náplň vonící po skořici, rozinkách a oříšcích nadchne snad každého gurmána.
Jablkový závin patří k pokladům české kuchyně. Pokud byla vaše letošní úroda na jablka opravdu bohatá a vy nevíte, co si s nimi počít, je u pečení závinu jednou z možností, jak s nimi naložit. Křehké těsto, lahodná a vláčná náplň vonící po skořici, rozinkách a oříšcích nadchne snad každého gurmána.
Porce
1 nohavice
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Suroviny
Těsto
    mouka 300g polohrubá
    máslo 250g
    voda 6lžic studená
    ocet 1lžíce jablečný
    prášek do pečiva 1/2balíčku
Náplň
    ořechy 100g pekanové
    rozinky 100g namočené v rumu
    máslo 100g
    strouhanka 10lžic
    cukr 8lžic třtinový
    jablka 6ks
    skořice 3lžičky
    škrob 2lžíce
    zázvor 1/2lžičky mletý
    vejce 1ks na pomazání
    voda studená
Pokyny
Nejprve si připravíme těsto
  1. Z másla, mouky a prášku do pečiva připravíme drobenku, přidáme vodu a ocet a zpracujeme vláčné těsto.
  2. Zabalíme do potravinářské folie a dáme na 2 hodiny do ledničky.
Mezitím si připravíme náplň
  1. Jablka rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nastrouháme je na hrubší straně struhadla.
  2. Přidáme cukr, skořici a zázvor a necháme chvíli odpočinout.
  3. Pekanové ořechy nakrájíme na menší kousky a přidáme je k jablečné směsi.
  4. Poté přidáme rozinky, ze kterých jsme vylili zbytek rumu.
  5. Nakonec přidáme kukuřičný škrob a vše dokonale promícháme.
Příprava nohavic štrúdlu
  1. Na másle si opražíme strouhanku.
  2. Vychlazené těsto vyjmeme z ledničky, rozdělíme jej na polovinu.
  3. Z první poloviny vyválíme na pomoučněném vále tenkou placku (cca na 2-3 mm).
  4. Na povrch rozprostřeme polovinu opražené strouhanky a poté polovinu náplně.
  5. Náplň naneseme na 2/3 těsta.
  6. Začneme rolovat od části těsta, kde máme nanesenou směs.
  7. Jakmile dojdeme ke konci, potřeme okraj těsta a povrch studenou vodou a přitiskneme, aby se nám těsto přilepilo k horní části závinu.
  8. Vodou potřeme okraje a stočíme je dovnitř pod závin.
  9. Závin opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Stejně připravíme i závin z druhé poloviny těsta.
  11. Záviny potřeme vejcem rozšlehaným s trochou vody.
  12. Dáme péct do trouby předehřáté na 180°C.
  13. Pečeme asi 40 - 45 minut.
  14. Jakmile se závin začne zbarvovat do zlatova, vyndáme jej z trouby a necháme vychladnout.
  15. Na závěr můžeme zaprášit moučkovým cukrem.
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*