Už na první pohled vypadá skvěle - šťavnaté a měkké maso s dokřupava opečenou kůží a výraznou pivní chutí! Tento recept na vepřové koleno na černém pivu potěší každého milovníka poctivé kuchyně. Připravte si doma vepřové koleno na černém pivu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Už na první pohled vypadá skvěle - šťavnaté a měkké maso s dokřupava opečenou kůží a výraznou pivní chutí! Tento recept na vepřové koleno na černém pivu potěší každého milovníka poctivé kuchyně. Připravte si doma vepřové koleno na černém pivu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
4 porce
|
![]() |
Doba přípravy
45 minut
|
![]() |
Chod
|
Suroviny
vepřové koleno
1ks
o váze 1,5 – 2 kg
pivo
500ml
černé
česnek
6stroužků
nové koření
5kuliček
pepř
5kuliček
černý
bobkový list
4ks
cibule
2ks
velká
kmín
2lžičky
paprika
2lžičky
sladká
hořčice
2lžíce
plnotučná
hořčice
1lžíce
dijonská
|
Pokyny
- Vepřové koleno vložíme do hrnce a zalijeme vodou, aby bylo ponořené.
- Přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a 1 překrojenou cibuli.
- Koleno vaříme na mírném plameni asi 1,5 hodiny.
- Na marinádu smícháme hořčici, utřený česnek, kmín, sladkou papriku, sůl, pepř a asi 200 ml piva.
- Uvařené koleno přendáme do pekáče a důkladně ho potřeme marinádou.
- Do pekáče přidáme také nahrubo nakrájenou cibuli a podlijeme zbývajícím pivem.
- Pekáč přiklopíme nebo ho zakryjeme alobalem.
- Občas zkontrolujeme, přelijeme výpekem (případně podlijeme vodou, ve které jsme koleno vařili).
- Koleno pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 60 minut. Poté ho odklopíme a pečeme ještě dalších 30 minut, aby se na povrchu opeklo do křupava.
- Koleno je upečené, když jde maso dobře od kosti.
TIP od Jakvkuchyni.cz: kKoleno podáváme s hořčicí, křenem a nejlépe s čerstvým domácím chlebem. Zkuste recept na kváskový chléb, vynikající je také podmáslový chleba.
Skleněná láhev od piva patří do kontejneru označeného zelenou samolepkou na sklo.