Jemné dušené hovězí maso na černém pivu

Dušené “hovězí po burgundsku” nejspíš už známe, ale co takhle vyměnit víno za černé pivo? Toto výborné jídlo mohou i řidiči, protože se při vaření alkohol odpaří. Na přípravu tohoto receptu se hodí prorostlejší maso, které i po zůstane i po delší přípravě příjemně šťavnaté. Připravte si jemné dušené hovězí maso na černém pivu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Dušené “hovězí po burgundsku” nejspíš už známe, ale co takhle vyměnit víno za černé pivo? Toto výborné jídlo mohou i řidiči, protože se při vaření alkohol odpaří. Na přípravu tohoto receptu se hodí prorostlejší maso, které i po zůstane i po delší přípravě příjemně šťavnaté. Připravte si jemné dušené hovězí maso na černém pivu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    hovězí maso 1kg loupaná plec/kližka/krk
    pivo 500ml černé
    mrkev 400g
    celer 200g cca 3 řapíky
    slanina 100g
    česnek 2stroužky
    protlak 2lžičky
    cibule 1ks
    máslo 1plátek
Pokyny
  1. V hrnci vhodném do trouby rozehřejeme olej a zprudka na něm opečeme na kostičky nakrájené, osolené a opepřené hovězí maso.
  2. Maso musí být opravdu orestované a v hrnci se musí začít dělat hnědý výpek (pokud maso pustí vodu, restujeme ho dále, až se všechna tekutina vypaří).
  3. Když je maso opečené, dáme ho bokem.
  4. Ve výpeku vypečeme nakrájenou slaninu, poté přidáme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a poté také veškerou zeleninu očištěnou, a na malé kousky nakrájenou, zeleninu.
  5. Nakonec přidáme tymián a asi 10 minut restujeme.
  6. Výpek, který zůstal po stěnách hrnce, odškrábneme vařečkou - omáčka bude mít hezkou barvu a výraznou chuť.
  7. K zelenině vrátíme maso, přilijeme pivo a omáčku přivedeme k varu.
  8. Hrnec přiklopíme pokličkou a opatrně ho přendáme do trouby, kde maso při teplotě cca 190 °C dusíme, dokud není měkké (bude to trvat přibližně 2 hodiny).
  9. Průběžně maso kontrolujeme, zamícháme a případně podlijeme vodou/vývarem.
  10. Pokud potřebujeme dušení urychlit, použijeme tlakový hrnec - v tom případě nezapomeneme maso důkladně podlít vodou/vývarem, aby bylo ponořené.
  11. Po cca 40 minutách hrnec otevřeme a maso zkontrolujeme, mělo by být hezky měkké.
  12. Nakonec omáčku na sporáku na mírném plameni dochutíme a zahustíme.
  13. Místo mouky použijeme plátek másla, který do omáčky vložíme a necháme rozpustit, poté přidáme rajčatový protlak a omáčku dle chuti ještě osolíme, opepříme, případně přidáme tymián.

TIP od Jakvkuchyni.cz: Omáčku podáváme ideálně s bramborovou kaší, nebo třeba bramboráčky.

Pokud si koupíme hovězí maso v plastovém obalu, nezapomene ho vytřídit do žlutého kontejneru na plasty. Skleněnou láhev od piva vytřídíme do zeleného kontejneru. Mimochodem věděli jste, že díky svým vlastnostem můžeme skleněný odpad recyklovat do nekonečna?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*