Kapr je u nás nedílnou součásti štědrovečerní tabule. Nejčastěji si jej zřejmě dopřáváme v klasickém trojobalu a s bramborovým salátem. Zajímavou variací však může být kapr obalený v petrželové strouhance. jak na to?
Suroviny: mouka
Trochu netradiční, ale přesto skvělý a nadýchaný - to je perníkový dort. Je pravda, že perníkové těsto nepatří zrovna k těm nejtradičnějším, ze kterého se pečou dorty. Možná je to ale škoda, protože chutná skvěle. Nadýchané těsto vonící po skořici, badyánu a dalším koření se skvěle doplňuje s lehkým krémem z mascarpone a brusinek.
Halušky s brynzou patří ke klasice slovenské kuchyně. Připravit je doma však není vůbec složité. Místo klasických bramborových, jsme se je tentokrát pokusili trochu odlehčit. Jak? Mouku jsme použili špaldovou a část nahradili tofu a na místo brynzy a slaniny jsme sáhli po špenátu se smetanou.
Dýně má v kuchyni mnoho využití. Notoricky známé jsou především polévky a kompoty, ale dýně se dá v kuchyni skvěle využít i mnoha jinými způsoby, i na pečení dezertů. Dodává vláčnost a věřte, že v kombinaci s koření vonícím podzimem, skořicí a medem jde o dokonalé spojení. Přesně takovým je i tento chleb. Kromě celozrnné mouky jsme na těsto použili také mouku dýňovou, k oslazení jsme použili trošku medu a kokosového cukru, přidali sladké brusinky a dýňová semínka. A dobrota je na světě!
Se svátkem sv. Martina a tradičními oslavami je spojeno velké množství pokrmů, především však dozlatova upečená husa se zelím.
Na svátečním stole však nesmí chybět ani nic sladkého. Podle pověry se mají na den svatého Martina, tedy 11. listopadu, péci v kamnech martinské buchty, aby kamna během roku nevypověděla službu. V některých oblastech mělo svatomartinské pečivo tvar rohlíků nebo podkov, které připomínaly podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh.
Pojďme tentokrát namísto rohlíčků vyzkoušet šátečky, štědře nadívané ořechovou a tvarohovou nádivkou.
Pokrmy z bramborového těsta mají v české kuchyni své nezastupitelné místo. Nejčastěji z nich připravujeme knedlíky, ve sladké nebo ve slané verzi. Ke klasice patří samozřejmě knedlíky plněné uzeným masem a zelím. Tentokrát jsme ale touto kombinací naplnili závin a místo vaření jsme jej upekli. Nechte se inspirovat a pojďte to zkusit podle receptu Jak v kuchyni.
Z kávového lógru dokážeme vykouzlit kávové oplatky, které nám se zářivým úsměvem pochválí každá návštěva. Jdeme na to.
Hnětýnky patřily k tradičnímu pečivu, které se peklo v souvislosti se svatomartinským posvícením. Ale jak šel čas, trošku se na ně pozapomnělo. Jedná se o malé koláčky, které se vykrajují z hněteného těsta a zdobí se mandlemi, rozinkami, brusinkami a dalšími přísadami.
Kulajda je tradiční bílá a hustá krémová polévka typická především pro jižní Čechy. Kdo někdy jedl “vykutálenou” kulajdu pak ví, že voní po čerstvých houbách a kopru. Kromě toho, že je tahle polévka velmi chutná, tak také dokonale zasytí a v chladných a sychravých dnech i zahřeje. Zkuste při její přípravě použít, kromě klasických hříbků, taky třeba lišky… Jak na to poradí jakvkuchyni.cz.
Také patříte k těm, kteří mají rádi zelné placičky nebo karbanátky v jakékoli podobě? Karbanátky jsou českou klasikou a kromě klasických karbanátků z masa je velmi oblíbenou surovinou k jejich přípravě právě zelí. Využít můžeMe zelí čerstvé, ale stejně dobře poslouží i zelí sterilované. Jako přílohu můžeMe zvolit brambory, zeleninový salát nebo skvělé jsou také s čerstvě upečeným křupavým chlebem.
Droždí se nejčastěji používá při kynutí těsta, ale poslouží nám i jako základ pro drožďové knedlíčky.