Pepparkakor – Perníčky


Švédové přidávají do perníčků výrazné koření, jako je například zázvor, kardamom nebo hřebíček. A jsou mnohem tenčí než naše perníčky.
Švédové přidávají do perníčků výrazné koření, jako je například zázvor, kardamom nebo hřebíček. A jsou mnohem tenčí než naše perníčky.
Porce
30 perníčků
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
5 minut
Suroviny
    mouka 400g hladká
    cukr 200g krystal
    máslo 150g
    voda 100ml
    med 50ml
    skořice 2lžíce
    kardamom 1,5lžičky
    zázvor 1/2lžíce
    hřebíček 1/2lžíce
    jedlá soda 1/2lžičky
Pokyny
  1. Smícháme rozpuštěné máslo s cukrem a medem.
  2. Přidáme vodu, koření, mouku a sodu.
  3. Zpracujeme těsto, které na noc dáme do lednice.
  4. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  5. Vyválíme těsto na maximálně 2 mm tenký plát.
  6. Formičkami vyřežeme tvary a pečeme přibližně 5 minut.
  7. Perníčky necháme na plechu, dokud nevychladnou.
  8. Buď si na nich rovnou pochutnáme, nebo je odložíme na později. Mají dlouhou trvanlivost.

Jedna švédská pověra říká, že když si „pepparkakor” o Vánocích vložíme do dlaně, zavřeme oči a budeme si něco přát, splní se nám to. Ale jen tehdy, když ukazováčkem zatlačíme do středu perníčku a následně v dlani najdeme 3 kusy.

Tisknout
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*