Škubánky


Škubánky – sladké jídlo milované i zatracované. Někteří je známe ze školních jídelen a nemáme k nim úplně důvěru, někteří z nás je naopak znají od našich babiček, které používaly v kuchyni poctivé suroviny. Dnes si připravíme škubánky právě podle jejich receptu.
Škubánky – sladké jídlo milované i zatracované. Někteří je známe ze školních jídelen a nemáme k nim úplně důvěru, někteří z nás je naopak znají od našich babiček, které používaly v kuchyni poctivé suroviny. Dnes si připravíme škubánky právě podle jejich receptu.
Porce
4 porce
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
40 minut
Suroviny
    brambory 1kg
    mouka 250 - 300g hrubá
    sádlo 250g nebo máslo
    cukr moučka, na posypání
    mák mletý, na posypání
Pokyny
  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na středně velké kostky, zalijeme vodou a osolíme.
  2. Vaříme cca 15 minut (po této době by měly být poloměkké).
  3. V této chvíli slijeme částečně vývar z brambor a necháme v hrnci asi 1/3 vývaru.
  4. Brambory zasypeme hrubou moukou a koncem vařečky vytvoříme v bramborách otvory, abychom viděli vývar.
  5. Hrnec přiklopíme poklicí a na nejnižším stupni plotýnky necháme propařit 15-20 minut.
  6. I když použijeme obyčejný hrnec, neměly by se nám brambory připálit.
  7. Propařené brambory s moukou rozšťoucháme do hladka a propracujeme.
  8. Těsto roztíráme pomocí vařečky o stěny hrnce, aby bylo hladké a nelepilo se na vařečku (může to trvat i 10 minut).
  9. Rozpustíme si ½ másla.
  10. Lžíci namáčíme v rozpuštěném másle a vykrajujeme škubánky. Můžeme je ihned podávat na talíř a posypat moučkovým cukrem nebo máslem.

Další variantou je, že škubánky můžeme pro výraznější chuť osmažit ještě na másle. Budeme sice potřebovat delší čas na přípravu, ale škubánky chytnou zlatavější barvu a budou vonět po másle.

Tisknout
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*