Bratislavské rožky


Recept na bratislavské rožky je velmi starý, poprvé se objevil už v 18. století. I v dnešní době jsou bratislavské rožky velmi oblíbené a při jejich pečení je třeba splnit určitá kritéria. Rožky se mohou plnit pouze ořechovou nebo makovou náplní, která musí tvořit minimálně 40 % z hmotnosti výrobku, v těstě musí být vysoký podíl másla (minimálně 30%) a nejdůležitější je lesklá popraskaná glazura, díky které jsou rožky právě typické. Makové rožky by měly být tvarované do podkovy a ořechové do písmene C, podle tvaru se totiž poznala jejich náplň. Bratislavský rožok se musí vyrábět ručně a bez použití chemických přípravků.
Recept na bratislavské rožky je velmi starý, poprvé se objevil už v 18. století. I v dnešní době jsou bratislavské rožky velmi oblíbené a při jejich pečení je třeba splnit určitá kritéria. Rožky se mohou plnit pouze ořechovou nebo makovou náplní, která musí tvořit minimálně 40 % z hmotnosti výrobku, v těstě musí být vysoký podíl másla (minimálně 30%) a nejdůležitější je lesklá popraskaná glazura, díky které jsou rožky právě typické. Makové rožky by měly být tvarované do podkovy a ořechové do písmene C, podle tvaru se totiž poznala jejich náplň. Bratislavský rožok se musí vyrábět ručně a bez použití chemických přípravků.
Porce
10 rožků
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
20 minut
Suroviny
    mléko 250ml
    mouka 250g polohrubá
    mouka 250g hladká
    máslo 150g
    cukr 70g krupicový
    droždí 25g
    vejce 2ks 1 žloutek + 2 žloutky na potření
    sůl 1špetka
Suroviny pro ořechovou náplň
    ořechy 250g mleté
    mléko 100ml
    cukr 100g krupicový
    rum 2lžíce
    šťáva 1lžíce citrónová
Suroviny pro makovou náplň
    mák 200g mletý
    mléko 250ml
    cukr 80g moučka
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek – vlažné mléko smícháme s droždím a lžící cukru a cca 15 minut necháme vzejít kvásek.
  2. Hladkou i polohrubou mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, žloutek, rozpuštěné máslo, cukr a kvásek.
  3. Vše propracujeme na vláčné těsto, přendáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 90 minut.
  4. Během kynutí těsto dvakrát prohněteme.
  5. Mezitím si připravíme náplně.
Maková náplň
  1. Mletý mák a mléko přivedeme pozvolna k varu. Za občasného míchání vaříme 10 minut a poté osladíme cukrem.
  2. Makovou i ořechovou směs necháme vychladnout.
Ořechová náplň
  1. Náplně by měly být husté, aby se daly tvarovat.
  2. Mléko svaříme s cukrem a pak do něj vmícháme ořechy. Dochutíme rumem a citronovou šťávou.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a z každé uděláme zhruba deset stejně velkých kuliček.
  4. Rozložíme je na vál, nebo na plech, a přikryjeme utěrkou – necháme ještě kynout dalších 20 minut.
  5. Na pomoučeném vále každou kuličku rozválíme do dlouhého trojúhelníku, naplníme bohatě makovou nebo ořechovou náplní.
  6. Rolujeme od širší hrany ke špičce, kterou zahneme dospod a rohlíčky prohněteme do delšího tvaru a zahneme do tvaru rohlíčky/srpku.
  7. Hotové rohlíčky potřeme žloutky a necháme důkladně zaschnout – nejlépe někde na průvanu, protože žloutky musí být opravdu dokonale suché - díky tomu tak rožky získají typickou popraskanou glazuru.
  8. Troubu předehřejeme na 180°C.
  9. Pečeme 15 – 20 minut, až rohlíčky získají zlatohnědou barvu.
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*