Velikonoční jidáše


Mazanec a velikonoční beránek patří již tradičně k velikonoční tabuli. Ale k velikonočním receptům patřívaly dříve také “jidáše”. Podle tradice se pekly na Škaredou středu, kdy hospodyňky vymetaly komíny a pekly kynuté pečivo pokroucené jako Jidášův charakter. Dle jiného příběhu symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Tradice praví, že se pak měly “jidáše” pojídat na Zelený čtvrtek před východem slunce, což mělo zajistit například pevné zdraví, ochranu před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.
Mazanec a velikonoční beránek patří již tradičně k velikonoční tabuli. Ale k velikonočním receptům patřívaly dříve také “jidáše”. Podle tradice se pekly na Škaredou středu, kdy hospodyňky vymetaly komíny a pekly kynuté pečivo pokroucené jako Jidášův charakter. Dle jiného příběhu symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Tradice praví, že se pak měly “jidáše” pojídat na Zelený čtvrtek před východem slunce, což mělo zajistit například pevné zdraví, ochranu před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.
Porce
20 - 24 jidášků
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
15 minut
Suroviny
    mouka 500g hladká
    mléko 150ml
    smetana 150ml na vaření
    cukr 100g krupicový
    máslo 100g pokojové teploty
    droždí 40g
    vejce 2ks žloutek
    voda 2lžíce
    vejce 1ks
    sůl 1špetka
    muškátový květ 1špetka strouhaný
Suroviny na polevu na potření
    máslo 2lžíce
    med 2lžíce
    rum 1 - 2lžíce
Pokyny
  1. Nejprve připravíme kvásek – ve vlažném mléce rozpustíme 2 lžíce cukru a rozdrobíme čerstvé droždí. Odstavíme z plotny a necháme vzejít kvásek cca 10 – 15 minut.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, žloutky, sůl, muškátový květ a změklé máslo.
  3. Přidáme smetanu a nakonec kvásek.
  4. Vypracujeme těsto – v míse jej propracováváme pomocí hnětače až 10 minut.
  5. Poté jej přendáme do čisté mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout minimálně 60 minut.
  6. Na pomoučeném vále vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na 20 – 24 stejných dílků.
  7. Z každého dílku vyválíme váleček dlouhý cca 20 cm a tenký jako malíček.
  8. Stočíme ho do uzlíku, nebo do podoby smyčky, a klademe na plech vyložený pečicím papírem (necháme větší mezery, protože pečivo velmi nabyde na objemu).
  9. Připravené tvary potřeme vejcem rozšlehaným se 2 lžícemi vody a necháme ještě 20 minut kynout pod utěrkou.
  10. Troubu předehřejeme na 190 °C.
  11. Vykynuté pečivo potřeme znovu vejcem a dáme péct na 10 – 15 minut (podle typu trouby).
  12. Pečivo je hotové, jakmile nabyde na objemu a zezlátne.
Příprava polevy
  1. Dáme ohřát med. Až bude horký, přidáme do něj máslo a mícháme, dokud se nerozpustí a nevznikne hustá omáčka.
  2. Odstavíme a přidáme po lžičkách rum.
  3. Touto směsí potíráme jidášky okamžitě po vyndání z trouby.
  4. Necháme chvíli chladnout na plechu a poté přesuneme nejlépe na mřížku, aby úplně vychladly.

Jak na domácí kvásek najdete v článku “Reportáž z farmářských trhů”, kde je kvásková mapa.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*