Rizoto z celozrnné rýže


Zdravá varianta běžného rizota bude skvělou přílohou i hlavním jídlem. Místo tempehu můžete použít dostupnější sóju nebo tofu.
Zdravá varianta běžného rizota bude skvělou přílohou i hlavním jídlem. Místo tempehu můžete použít dostupnější sóju nebo tofu.
Porce
2 osoby
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
15 minut
Suroviny
    rýže 300g celozrnná
    smetana 1ks
    tempeh 1ks uzený
    mrkev 2ks
    cibule 3ks
    hrášek 1sáček mražený
    sýr 50g ovčí nebo kozí
    česnek ks
Pokyny
  1. Celozrnnou rýži si přes noc namočíme.
  2. Následujícího dne vodu slijeme a rýži několikrát propláchneme.
  3. Postavíme na plotnu, přivedeme k varu, hned ztlumíme a posbíráme vzniklou pěnu.
  4. Až poté rýži osolíme.
  5. Tento proces nám usnadní trávení a rýže je o poznání chutnější.
  6. V průběhu vaření můžeme dolít vodu.
  7. Záleží na nás, jak moc nám uvařená rýže chutná.
  8. V souvislosti se sportovní aktivitou bych doporučil rýži uvařit více, aby došlo k větší hydrataci organismu.
  9. Stranou si nakrájíme nadrobno cibuli, jemně osolíme, velmi krátce ji osmahneme na olivovém oleji, přidáme nakrájenou mrkev a hrášek, zlehka podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a dusíme přibližně 5 min.
  10. Následně přidáme k zelenině ovesnou, popřípadě rýžovou smetanu a nakrájený tempeh.
  11. Dochutíme čerstvě nadrcenými bylinkami, špetkou chilli a necháme odstát.
  12. Směs se zeleninou a tempehem následně vmícháme do uvařené rýže. Talíř ozdobíme tenkými plátky sýru.
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*