Celozrnné raženky

Upéct si doma o víkendu čerstvé pečivo je něco neskutečného. Když se vám z trouby line vůně čerstvého celozrnného pečiva, určitě vytáhnete z postele i toho největšího lenocha a spáče.
Upéct si doma o víkendu čerstvé pečivo je něco neskutečného. Když se vám z trouby line vůně čerstvého celozrnného pečiva, určitě vytáhnete z postele i toho největšího lenocha a spáče.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
12 raženek
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    voda 330ml vlažná
    celozrnná mouka 300g žitná
    hladká mouka 250g špaldová
    droždí 30g čerstvé
    olej 2lžíce
    sůl 2lžičky
    třtinový cukr 1lžíce
Na posypání
    semínka dýňová, lněná, sezamová, maková
Na potření
    voda 1dcl
    olej 1lžíce
    sůl 1lžička
Pokyny
  1. V míse smícháme všechny suroviny na těsto a dobře je prohněteme.
  2. Necháme kynout cca 2 hodiny.
  3. Poté si těsto rozdělíme na 12 dílů. Pokud nemáme raženku, vyválíme každý díl na cca 15 cm dlouhý váleček a vždy dva spleteme a zamotáme do tvaru raženky.
  4. Houstičky necháme ještě 15 minut vykynout na pečicím papíře na plechu.
  5. Poté je potřeme směsí vody, soli a oleje a posypeme směsí semínek.
  6. Pečeme na 180 °C 18–20 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*