Pikantní hrachová polévka s maďarskou klobásou


V zimě je tato hřejivá polévka nepostradatelným pomocníkem pro promrzlé lyžaře a výletníky. Můžete si ji dát místo hlavního jídla. Klobásu můžete vynechat a polévku můžete vylepšit třeba pažitkou nebo řeřichou.
V zimě je tato hřejivá polévka nepostradatelným pomocníkem pro promrzlé lyžaře a výletníky. Můžete si ji dát místo hlavního jídla. Klobásu můžete vynechat a polévku můžete vylepšit třeba pažitkou nebo řeřichou.
Porce
10 porcí
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
2 hodiny
Suroviny
    hrách 500g zelený
    cibule 150g oloupaná nadrobno nakrájená
    česnek 15g 1–2 stroužky
    rajčatový protlak 70g rozmačkaný
    klobása 150g maďarská
    římský kmín 10g mletý
    mrkev 100g
    petržel 1hrst
    sůl dle chuti
    pepř dle chuti
Pokyny
  1. Hrách namočíme přes noc do studené vody a pak jej ve stejné vodě bez míchání uvaříme pod poklicí do měkka (zhruba 1,5 hodiny).
  2. Během vaření doléváme studenou vodu. Sítkem odebereme asi půl litru kuliček a dáme je stranou.
  3. Větší část uvařeného hrachu včetně vody necháme v hrnci. V pánvi na rozehřátém oleji krátce orestujeme cibuli s maďarskou klobásou nakrájenou na kostičky a kostičky mrkve. Přisypeme kari, římský kmín, drcený čerstvý česnek a protlak.
  4. Pak přidáme vodu a vše přelijeme do hrnce k hrachu i s vodou a znovu krátce povaříme. Přidáme sůl, pepř a tabasco a vaříme ještě asi 10 minut.
  5. Nakonec přidáme pokrájenou petržel (polovinu množství) a vše umixujeme do hladka. Poté vrátíme zpět odebraný hrách, případně dosolíme, krátce povaříme a podáváme.
  6. V misce zdobíme křupavými chlebovými krutony a lehce posypeme zbytkem sekané petržele.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*