Podmáslový chléb


Není nad domácí čerstvě upečené pečivo! Domácí chléb může mít řadu chutí a každá se hodí pro jinou příležitost. Tentokrát jsme upekli chléb “zadělaný” podmáslím. Ten chutná skvěle v kombinaci s bylinkovými másly, ale přijde vhod i ke sladké snídani s džemem nebo medem. Namísto klasické bílé mouky je použita mouka špaldová, která má výraznější chuť. Jak na to?
Není nad domácí čerstvě upečené pečivo! Domácí chléb může mít řadu chutí a každá se hodí pro jinou příležitost. Tentokrát jsme upekli chléb “zadělaný” podmáslím. Ten chutná skvěle v kombinaci s bylinkovými másly, ale přijde vhod i ke sladké snídani s džemem nebo medem. Namísto klasické bílé mouky je použita mouka špaldová, která má výraznější chuť. Jak na to?
Porce
1 chléb
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
40 minut
Suroviny
    mouka 500g hladká špaldová
    podmáslí 300ml
    droždí 42g čerstvé
    sůl 1lžička
    olej 1lžička slunečnicový
    cukr 1lžička
    mouka na vál
    vejce žloutek prošlehaný s mlékem
Pokyny
  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, olej a promícháme.
  2. Podmáslí zahřejeme, aby bylo vlažné, rozmícháme v něm cukr a rozdrobíme droždí.
  3. Necháme vzejít kvásek.
  4. Kvásek nalijeme do mísy s moukou a pomocí hnětacích háků mícháme, dokud se nevytvoří těsto.
  5. Těsto přesuneme na vál a dál hněteme rukama až do té doby, dokud nebude vláčné a pružné, nemělo by se lepit.
  6. Vytvoříme bochánek, který přendáme do pomoučené ošatky nebo do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 30-40 minut.
  7. Až těsto zdvojnásobí objem, vyklepneme ho na plech, který jsme vyložili pomoučněným pečicím papírem.
  8. Povrch nařízneme a potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem.
  9. Mezitím předehřejeme troubu na 250°C, vložíme do trouby a po 15 minutách snížíme teplotu na 200°C.
  10. Pečeme 30 – 40 minut, dokud nechytne kůrka hnědou barvu.
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*