Podmáslový chléb

Není nad domácí čerstvě upečené pečivo! Domácí chléb může mít řadu chutí a každá se hodí pro jinou příležitost. Tentokrát jsme upekli chléb “zadělaný” podmáslím. Ten chutná skvěle v kombinaci s bylinkovými másly, ale přijde vhod i ke sladké snídani s džemem nebo medem. Namísto klasické bílé mouky je použita mouka špaldová, která má výraznější chuť. Jak na to?
Není nad domácí čerstvě upečené pečivo! Domácí chléb může mít řadu chutí a každá se hodí pro jinou příležitost. Tentokrát jsme upekli chléb “zadělaný” podmáslím. Ten chutná skvěle v kombinaci s bylinkovými másly, ale přijde vhod i ke sladké snídani s džemem nebo medem. Namísto klasické bílé mouky je použita mouka špaldová, která má výraznější chuť. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 chléb
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
35 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 500g hladká špaldová
    podmáslí 300ml
    droždí 42g čerstvé
    sůl 1lžička
    olej 1lžička slunečnicový
    cukr 1lžička
    mouka na vál
    vejce žloutek prošlehaný s mlékem
Pokyny
  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, olej a promícháme.
  2. Podmáslí zahřejeme, aby bylo vlažné, rozmícháme v něm cukr a rozdrobíme droždí.
  3. Necháme vzejít kvásek.
  4. Kvásek nalijeme do mísy s moukou a pomocí hnětacích háků mícháme, dokud se nevytvoří těsto.
  5. Těsto přesuneme na vál a dál hněteme rukama až do té doby, dokud nebude vláčné a pružné, nemělo by se lepit.
  6. Vytvoříme bochánek, který přendáme do pomoučené ošatky nebo do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 30-40 minut.
  7. Až těsto zdvojnásobí objem, vyklepneme ho na plech, který jsme vyložili pomoučněným pečicím papírem.
  8. Povrch nařízneme a potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem.
  9. Mezitím předehřejeme troubu na 250°C, vložíme do trouby a po 15 minutách snížíme teplotu na 200°C.
  10. Pečeme 30 – 40 minut, dokud nechytne kůrka hnědou barvu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*