Domácí toastový chléb


Jednoduchý recept na vláčný bílý toustový chléb se sytě zlatou křupavou kůrkou, který se už po prvním upečení stane stálicí ve vaší kuchyni.
Jednoduchý recept na vláčný bílý toustový chléb se sytě zlatou křupavou kůrkou, který se už po prvním upečení stane stálicí ve vaší kuchyni.
Porce
1 bochník
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
20 minut
Suroviny
    voda 420ml
    máslo 60g
    droždí 20g
    mléko 2lžíce sušené
    sůl 2lžičky
    cukr 1lžička
Pokyny
  1. V hrnku rozmícháme droždí s trochou vody, až se zcela rozpustí, a necháme je chvíli odstát.
  2. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme sušené mléko, cukr, sůl a máslo.
  3. Máslo do mouky trochu zapracujeme, uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj rozpuštěné a odpočaté droždí.
  4. Do směsi postupně přidáváme dle potřeby vodu a vše zpracujeme v jemné a hladké těsto.
  5. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodina).
  6. Vykynuté těsto přesuneme na vál, mírně ho propracujeme a poté rozválíme na obdélník.
  7. Těsto srolujeme a vložíme do máslem vymazané a moukou vysypané podlouhlé formy, kde ho necháme ještě necháme 1 hodinu kynout.
  8. Vykynutý chléb potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do trouby vyhřáté na 230 °C zhruba na 15 minut.
  9. Po 15 minutách snížíme teplotu na 200 °C a ještě 15 minut dopékáme.
  10. Upečený chléb vyklopíme z formy a necháme vystydnout na mřížce.

Recept připravila blogerka neplechanaplechu.blogspot.cz

Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil.
.
Tisknout
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*