Domácí máslové croissanty


Kdo by nemiloval teplé, čerstvě upečené a křupavé croissanty, které voní máslem! Francouzi jsou v jejich pečení mistři, ale odteď si je díky tomuto receptu můžete dopřát i vy . Jejich příprava se může zdát na první pohled složitá a vy si říkáte, že to nestojí za tu námahu. Věřte nám, stojí!
Kdo by nemiloval teplé, čerstvě upečené a křupavé croissanty, které voní máslem! Francouzi jsou v jejich pečení mistři, ale odteď si je díky tomuto receptu můžete dopřát i vy . Jejich příprava se může zdát na první pohled složitá a vy si říkáte, že to nestojí za tu námahu. Věřte nám, stojí!
Porce
16 croissantů
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
15 minut
Suroviny
    máslo 350g
    sůl 2lžičky mořská
    mléko 1,5hrnku
    droždí 1sáček instantní
    vejce 1ks na potření
    voda 1lžíce
Pokyny
  1. Připravíme si kvásek – mléko s cukrem zahřejeme na max. 40 °C. Vmícháme jemně droždí a necháme kvásek vzejít. Jakmile se na povrchu utvoří bublinky, je hotový.
  2. Do mísy robotu si připravíme mouku, sůl a kvásek. Uhněteme hladké a mírně lepivé těsto.
  3. Přendáme ho na vál a propracujeme ještě rukama. V případě potřeby přidáme trochu mouky.
  4. Z těsta vyválíme obdélník silný cca 3–4 cm. Zabalíme jej do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu odpočinout do lednice.
  5. Fólii dobře uzavřeme - těsto totiž v lednici zvětší svůj objem.
  6. Mezi dvěma pečicími papíry si pomocí válečku připravíme máslo.
  7. Pomalým poklepáváním válečku si z másla připravíme obdélník, který je stejně velký jako těsto v lednici.
  8. Dáme ho do lednice vychladit asi na 15 minut.
  9. Na pomoučený vál si připravíme těsto a rozválíme jej na obdélník dvojnásobné velikosti.
  10. Do jeho středu umístíme na úhlopříčku rozválené máslo a postupně přehýbáme těsto jako dopis (viz obrázky).
  11. Odstraníme přebytečnou mouku a vyválíme znovu obdélník.
  12. Oprášíme z něj mouku, přeložíme ho opět na třetiny, zabalíme do fólie a dáme zase na hodinu do ledničky vychladit.
  13. Postup zopakujeme ještě třikrát a mezi každým válením těsto hodinu chladíme.
  14. Nakonec ho vložíme do lednice vychladit na 8–12 hodin.
  15. Pak si připravíme dva plechy vyložené pečicím papírem.
  16. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na dlouhý pás o šířce cca 20–25 cm. Pomocí rádýlka a pravítka vykrájíme trojúhelníky.
  17. Jejich širší část nařízneme uprostřed asi 1,5 cm směrem ke špičce.
  18. Z každého trojúhelníku rolujeme od základny směrem k šipce croissant.
  19. Croissanty položíme v dostatečném rozestupu na plech špičkou dovnitř.
  20. Rozšlehaným vejcem smíchaným s 1 lžičkou vody potřeme připravené croissanty a necháme je ještě 1,5–2 hodiny vykynout.
  21. Troubu předehřejeme na 200 °C (nejlépe na horký vzduch) a před vložením znovu potřeme vejcem.
  22. Pečeme 20 minut.
  23. Pokud chceme péct oba plechy zároveň, dáme každý z nich do horní a spodní třetiny a po 10 minutách je vyměníme.
  24. Dopečeme dalších 8–10 minut.
  25. Jakmile povrch zezlátne, jsou croissanty hotové.
  26. Vyndáme je z trouby a necháme vychladit.

moncafeblog.blogspot.cz

Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil

.

Tisknout
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*