Domácí máslové loupáky


Přenesme se spolu do časů, kdy jsme byli dětmi a na snídani jsme si pochutnávali na loupáčku s máslem a marmeládou a tuhle dobrotu zapíjeli kakaem. S domácími a čerstvě upečenými loupáčky se tyto vzpomínky jistě alespoň na chvíli vrátí.
Přenesme se spolu do časů, kdy jsme byli dětmi a na snídani jsme si pochutnávali na loupáčku s máslem a marmeládou a tuhle dobrotu zapíjeli kakaem. S domácími a čerstvě upečenými loupáčky se tyto vzpomínky jistě alespoň na chvíli vrátí.
Porce
12 loupáčků
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    mouka 500g hladká
    mléko 250ml vlažné
    cukr 60g krupice
    máslo 50g pokojové teploty
    mák 3lžíce nemletý
    vejce 1/2ks
    vejce 1ks rozšlehané vejce na potření
    sůl 1špetka
    kvasnice 1kostka
Pokyny
  1. Do mísy robota nalijeme vlažné mléko a přidáme ostatní suroviny.
  2. Pomocí robota hněteme cca 10 minut, aby bylo těsto hladké.
  3. Vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a vypracujeme bochánek.
  4. Přeneseme do mísy, posypeme lehce moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 60 – 90 minut kynout.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme na kruhy o tloušťce 4 mm.
  6. Každou polovinu rozkrájíme na 6 stejných trojúhelníků, které motáme směrem od základny ke špičce.
  7. Špičku loupáku stlačíme, aby se při pečení neodstávala a loupák se nerozmotal.
  8. Spojem položíme loupáky na plech vyložený pečicím papírem a vytvarujeme do podkov.
  9. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 45 minut kynout.
  10. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nemletým mákem.
  11. Pečeme v troubě předehřáté na 170°C 20 – 30 minut, dokud nejsou loupáčky hnědé.
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*