Domácí kváskový mazanec


Velikonoce jsou za dveřmi a k nim neodmyslitelně patří mazanec. Tentokrát jsme si připravili mazanec kváskový, který je jednoduchý, chuťově vynikající a vláčný vydrží několik dní. Pokud tedy nezmizí pro samou dobrotu ze stolu během pár hodin...
Velikonoce jsou za dveřmi a k nim neodmyslitelně patří mazanec. Tentokrát jsme si připravili mazanec kváskový, který je jednoduchý, chuťově vynikající a vláčný vydrží několik dní. Pokud tedy nezmizí pro samou dobrotu ze stolu během pár hodin...
Porce
Průměr 22 cm
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1:20 hodin
Suroviny
    mouka 600g hladká
    kvásek 400g ten si založíme 12 – 16 hodin dopředu ze lžíce kvásku, 200 g hladké mouky a 200 ml vlažné vody a necháme na teple kynout
    cukr 200g krupice
    máslo 180g povolené
    rozinky 150g naložené v rumu
    mléko 125ml
    mandle 100g
    vejce 4ks 3 vejce na těsto a 1 vejce k pomašlování
    vejce 2ks žloutky
    cukr 3lžíce vanilkový
    mandle lupínky, na posypání
    citrón 1ks kůra
Pokyny
  1. Máslo necháme rozehřát a odstavíme ho z plotny, aby vychladlo.
  2. Kvásek smícháme s mlékem, moukou, cukry a vajíčky a vytvoříme kompaktní hmotu.
  3. Připravené těsto necháme hodinu přikryté odpočívat.
  4. Následně přidáme sůl a hněteme asi 10 minut -hotové těsto by se mělo odlepovat od stěn.
  5. Poté do něj přidáme máslo, citronovou kůru a postupně zapracováváme rozinky a mandle.
  6. Při používání robotu je těsto hotové za 15 – 20 minut při nižší rychlosti.
  7. Těsto přikryjeme fólií a necháme 3-4 hodiny zrát, přičemž ho každou hodinu a půl překlopíme (můžeme nechat kynout 24 hodin přikryté v lednici).
  8. Následně odleželé těsto rozdělíme na 2 kusy a vytvoříme bochánky.
  9. Uložíme ho na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Bochánky necháme kynout v zavřené troubě na 30°C asi 3-4 hodiny - kváskové mazance kynou pomalu.
  11. Po tomto čase pomalu rozehřejeme troubu na 250°C.
  12. Následně bochánky mazance pomašlujeme vajíčkem, posypeme mandlemi, nařežeme křížek a vložíme zpět do trouby.
  13. Do spodní části trouby vložíme plech, kam vlijeme 150 ml vody, troubu zavřeme a teplotu snížíme na 210°C.
  14. Po prvních 10 minutách snížíme teplotu na 190°C a pečeme dalších 10 minut.
  15. Dopékáme na 170°C dalších 40 – 50 minut (pokud pečeme větší mazance, teplotu ještě snížíme, pokud povrch rychle hnědne, přikryjeme je alobalem).
  16. Mazance necháme vychladnout, aby se nesrazila střída.
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*