Nadýchané koblížky a jahodovým džemem a vanilkou

Dobrá kobliha by měla být nadýchaná jako vánek, se světlým proužkem po obvodu a zlatá na povrchu. Jak si doma upéct lahodné domácí koblihy plněné jahodovým džemem s příchutí vanilky prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
Dobrá kobliha by měla být nadýchaná jako vánek, se světlým proužkem po obvodu a zlatá na povrchu. Jak si doma upéct lahodné domácí koblihy plněné jahodovým džemem s příchutí vanilky prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
25 – 30 koblížků
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
25 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 525g hladká
    mouka 175g hrubá
    mléko 310ml
    máslo 120g rozpuštěné
    cukr 60g krupice
    droždí 40g
    rum 30ml
    cukr 20g vanilkový, s pravou vanilkou
    vejce 4ks
Na smažení a náplň
    olej 1l řepkový, na smažení
    džem 450g jahodový
    cukr 200g krupice
Pokyny
  1. Nejdříve si ze 100 g hladké mouky, vlažného mléka a droždí vytvoříme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout asi 20 minut. 
  2. Ke kvásku poté přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. 
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na malé dílky, každý by měl mít asi 50 g. Vytvoříme z nich kuličky a necháme pod utěrkou odpočívat ještě přibližně 30 minut. 
  4. V hrnci si rozpálíme olej, do kterého koblížky vkládáme. Před ponořením do oleje z koblih ometeme přebytečnou mouku. Ta by způsobila tvrdou kůrku, kterou na koblihách určitě nechceme. 
  5. Koblížky by měly mít v hrnci dostatek místa, aby mohly volně plavat. Smažíme je 2 až 3 minuty dozlatova.
  6. Koblížky z oleje vyndejme drátěným sítkem, nikdy ne vidličkou. 
  7. Po vytažení z oleje je necháme okapat na papírové utěrce a ještě teplé je obalíme v cukru. 
  8. Po vychladnutí koblížky z boku jemně nařízneme ostrým nožem a cukrářským sáčkem naplníme jahodovým džemem. 

Po smažení koblížků nám zbude cca litr použitého oleje. Kam s ním? Do odpadu ho rozhodně ne! Oleje narušují čističky vod a ucpávají kanalizační čerpadla. Použitý vychladlý olej přelijeme do prázdné sklenice, nebo lahve. Tu odneseme do speciálního kontejneru určeného ke sběru použitých potravinářských tuků a olejů, nebo do sběrného dvora. Plata od vajec můžeme třídit do kontejneru na papír.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*