Kynuté koláčky s jahodami a drobenkou

Kynuté koláče a vdolky se neustále řadí k těm nejoblíbenějším dezertům. V letních měsících můžeme použít k jejich naplnění čerstvé ovoce. Kombinace s jahodami a křupavou drobenkou je neodolatelná. Recept na Javkuchyni.cz!
Kynuté koláče a vdolky se neustále řadí k těm nejoblíbenějším dezertům. V letních měsících můžeme použít k jejich naplnění čerstvé ovoce. Kombinace s jahodami a křupavou drobenkou je neodolatelná. Recept na Javkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
16 koláčků
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Těsto
    mouka 550g hladká
    mléko 250ml
    máslo 100g změklé
    cukr 70g krupice
    droždí 40g čerstvé
    žloutek 2ks
    citrónová kůra 1lžička
    vanilkový extrakt 1lžička
    sůl ½lžičky
    sůl 1špetka
Náplň
    jahody 350 - 400g čerstvé
    marmeláda jahodová
Drobenka
    mouka 160g polohrubá
    cukr 80g moučka
    máslo 80g
    máslo na potření
Pokyny
  1. Ve vlažném mléce rozmícháme 2 lžíce cukru a žloutky, přidáme kvasnice a necháme vzejít kvásek.
  2. V míse smícháme mouku se zbytkem cukru se solí, citronovou kůru, vanilkovým extraktem a přidáme máslo.
  3. Přilijeme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto – hněteme tak dlouho, dokud se všechna mouka nezapracuje.
  4. Přendáme do čisté mísy a necháme kynout 2 hodiny.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na díly po asi 60 g.
  6. Vytvarujeme bochánky, které rozložíme na máslem vymazaný plech.
  7. Necháme kynout ještě dalších 20 minut.
  8. Poté vymačkáme uprostřed pomocí dna skleničky cca 2 cm od krajů důlky (tiskneme až na plech).
  9. Dno důlku potřeme trochou marmelády a poklademe pokrájenými jahodami.
  10. Nakonec posypeme drobenkou, kterou jsme si vytvořili z mouky, másla, cukru a semínek vydlabaných z vanilkového lusku. Vše prsty promneme dokud nevznikne drobenka.
  11. Bez potírání dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut, dokud koláče nezačnou zlátnout.
  12. Mezitím si rozpustíme máslo.
  13. Jakmile budou koláče upečené a vyndáme z trouby, ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem.

Klasické máslo se obvykle prodává v obalu tvořeném kombinací papírové a hliníkové vrstvy. Tento obal patří do směsného odpadu. Krabice od mléka jsou tzv. nápojové kartony. Také se jedná o kombinované obaly, ty ale patří do oranžových nádob, v některých obcích se třídí v rámci tzv. vícekomoditního sběru s jiným druhem odpadu. Před vytříděním je důležité obaly vždy vyprázdnit, plastová víčka třídění nevadí!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*