Borůvkový lopaťák


Porce
Doba přípravy
Doba vaření
Suroviny
    mouka 1kg hladká a polohrubá napůl
    máslo 200g
    mléko 500ml
    droždí 1ks 50 g
    sůl 15g
    žloutky 3ks
    borůvky 5kg
    povidla 0,5kg
    máslo 200g
    máslo 200g
    rum 100ml
Pokyny
  1. Z trochy mouky, vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek.
  2. Cukr s máslem utřeme, vmícháme žloutky, vykynutý kvásek a mléko, sůl a mouku. Vzniklé těsto necháme kynout.
  3. Do povidel vmícháme borůvky a koření, necháme na troše másla probublat. Suroviny na drobenku zpracujeme, až se začnou tvořit malé žmolky.
  4. Vykynulé těsto rozdělíme na 6 bochánků, necháme je znovu vykynout.
  5. Poté je rozválíme, potřeme náplní a znovu necháme vykynout.
  6. Rozpálíme troubu a koláče posypeme drobenkou a propíchneme na několika místech vidličkou.
  7. Až bude kraj těsta do zlatova, rozpustíme máslo a vmícháme do něj rum. Touto směsí pokropíme hotový koláč.
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*