Krémová polenta je skvělou alternativou k bramborové kaši. Má jemnou chuť, krásně hladkou konzistenci a zasytí stejně dobře jako příloha z brambor nebo rýže. V tomto receptu ji podáváme s barevnou, lehce opečenou zeleninou, která jídlu dodá šťavnatost i šmrnc. Připravte si krémovou polentu s grilovanou zeleninou - může být samostatným jídlem, nebo přílohou - recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Krémová polenta je skvělou alternativou k bramborové kaši. Má jemnou chuť, krásně hladkou konzistenci a zasytí stejně dobře jako příloha z brambor nebo rýže. V tomto receptu ji podáváme s barevnou, lehce opečenou zeleninou, která jídlu dodá šťavnatost i šmrnc. Připravte si krémovou polentu s grilovanou zeleninou - může být samostatným jídlem, nebo přílohou - recept na Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
4 porce
|
![]() |
Doba přípravy
15 minut
|
![]() |
Chod
|
Pokyny
- Hrnec postavíme na sporák a nasypeme do něj kukuřičnou mouku.
- Zapneme plotnu a postupně začneme za stálého míchání metličkou pozvolna přilévat mléko, vodu a smetanu.
- Ve chvíli, kdy polenta vaří, tak ji odstavíme, přidáme máslo, parmazán, sůl a pepř.
- Promícháme a necháme pod pokličkou několik minut odstát.
- Zeleninu omyjeme a nakrájíme.
- V hlubší pánvi rozehřejeme olej a přidáme zeleninu.
- Několik minut ji restujeme, aby byla opečená, ale zůstala křupavá.
- Zeleninu nakonec dochutíme solí a pepřem.
- Polentu podáváme spolu se zeleninou.
Obaly od mléka a smetany, jako jsou “tetrapaky”, vytřídíme do kontejneru označeného oranžovou samolepkou. Plastové obaly, například prázdný obal od parmazánu, nebo prázdný sáček od kukuřičné mouky,) patří do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Zbytky zeleniny, slupky nebo odkrojky od zeleniny vytřídíme do bioodpadu, pokud je k dispozici.