Hovězí vývar


Poctivý vývar má opravdu mnoho využití. Při použití kvalitních surovin získáme pokrm plný vitaminů a minerálních látek, které jsou pro tělo v této podobě velmi dobře využitelné.
Poctivý vývar má opravdu mnoho využití. Při použití kvalitních surovin získáme pokrm plný vitaminů a minerálních látek, které jsou pro tělo v této podobě velmi dobře využitelné.
Porce
4 porce
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2,5 hodiny
Suroviny
    maso 500g hovězí - oháňka, hrudí, plec atp.
    celer 100g
    petržel 100g
    mrkev 100g
    česnek 1stroužek
    sůl 1špetka
    zelenina další zelenina dle chuti, např. hrášek
Pokyny
  1. Maso zbavíme viditelného tuku, omyjeme a vložíme do studené vody a přivedeme k varu.
  2. Zeleninu očistíme a přidáme k masu vcelku.
  3. Prvních dvacet minut vaříme nezakryté - pokud chceme čirý vývar, tak sbíráme pěnu.
  4. Ztlumíme teplotu a vaříme dvě hodiny a více - podle toho, jak silný vývar chceme.
  5. Průběžně hlídáme, aby se nám voda nevyvařila.
  6. Vývar scedíme přes husté sítko.
Na čirý vývar: sítko můžeme vyložit utěrkou namočenou do studené vody a pak bude vývar naprosto čirý.
Na vývar bez tuku: pokud ho chceme třeba z dietního důvodu zbavit tuku, vývar zchladíme a potom ztuhlý tuk jednoduše z povrchu odstraníme lžičkou.

Pokud chceme vývar využít jako základ silné polévky, přidáme nakrájenou zeleninu, oblíbenou zavářku (červená čočka, vaječné kapání nebo nudličky, které ale uvařené vkládáme do talířů těsně před podáváním polévky, aby se nerozvařily) a ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou či pažitkou.

Tisknout
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*