Poctivá hovězí polévka


Pořádný hovězí vývar patří k poctivé české kuchyni a k hlavní chloubě nejen sváteční tabule. Skvělý vývar potřebuje čas a péči. Svou intenzivní chuť získává pozvolným dlouhým vařením. Stačí jen jeden talíř. V zimě zahřeje a posílí. Kvalitní vývar má léčivé účinky a na nohy postaví téměř každého. My vám poradíme, jak si ho připravit.
Pořádný hovězí vývar patří k poctivé české kuchyni a k hlavní chloubě nejen sváteční tabule. Skvělý vývar potřebuje čas a péči. Svou intenzivní chuť získává pozvolným dlouhým vařením. Stačí jen jeden talíř. V zimě zahřeje a posílí. Kvalitní vývar má léčivé účinky a na nohy postaví téměř každého. My vám poradíme, jak si ho připravit.
Porce
4 porce
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
3 hodiny
Suroviny
    hovězí maso 500g hovězí žebro a morkové kosti
    mrkev 3ks střední
    petržel 2ks
    cibule 1ks
    celer 1/4ks
    česnek 3stroužky
    pepř černý
Pokyny
  1. Hovězí maso opláchneme, vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu.
  2. Cibuli a česnek oloupeme. Mrkev, petržel a celer omyjeme a oloupeme.
  3. Cibuli, česnek a kořenovou zeleninu přidáme celou do polévky. Přiklopíme pokličkou – necháme malý otvor, aby mohla odcházet pára.
  4. Polévku necháme vařit nejméně 3 hodiny na mírném plameni, tzv. táhnout.
  5. Pokud se nám na hladině začne tvořit pěna, naběračkou ji sbíráme, aby zůstal vývar čirý.
  6. Postupně také doléváme vodu – v tomto případě doléváme pouze vodu vařící.
  7. Jakmile jde maso krásně od kosti, vyndáme jej a také vyndáme zeleninu.
  8. Vývar scedíme přes co nejhustší sítko. Cedník můžeme také vyložit utěrkou vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou, aby byl vývar co nejčistší.
  9. Uvařené maso natrháme vidličkou nebo nakrájíme. Dále nakrájíme kořenovou zeleninu a dáme zpět do polévky.
  10. Necháme ještě chvíli probublávat. V tomto okamžiku můžeme přidat na dovaření játrové knedlíčky nebo vlasové nudle.
  11. Dozdobíme čerstvými bylinkami a můžeme servírovat.

Svou roli v rovině chuťové i léčivé v polévce skvěle zahraje i pár kousků zázvoru.

Tisknout
Tags: ,

1 komentář u „Poctivá hovězí polévka

  1. JKL

    Základ pro hovězí polévku je dát nasucho péct maso, kosti, zeleninu (celer, petržel, mrkev, cibule) na 1 hodinu při 160°C a teprve potom vařit (nechat táhnout) alespoň 4 hodiny. Vychladit, sebrat tuk. Ohřát, přecedit, vyčiřit bílkem a přefiltrovat. Vývar jako noha.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*