Buddha bowl s falafelem


Buddha bowl bychom mohli nazvat “miskou plnou hojnosti”. Většinou se jedná o vegetariánské jídlo, které je dokonale vyvážené a barevné. Miska je vždy sestavena tak, aby obsahovala čerstvou sezónní a listovou zeleninu, zdravé tuky a obiloviny nebo luštěniny či protein. Díky tomu tělo dostane mnoho vitamínů a minerálů. Na závěr vše zalijeme dresinkem, posypeme oříšky, semínky nebo bylinkami. Buddhovy misky jsou krásně barevné a pokaždé mohou vypadat a samozřejmě i chutnat jinak. Jakvkuchyni.cz přináší recept na Buddha bowl s falafelem. Jak na to?
Buddha bowl bychom mohli nazvat “miskou plnou hojnosti”. Většinou se jedná o vegetariánské jídlo, které je dokonale vyvážené a barevné. Miska je vždy sestavena tak, aby obsahovala čerstvou sezónní a listovou zeleninu, zdravé tuky a obiloviny nebo luštěniny či protein. Díky tomu tělo dostane mnoho vitamínů a minerálů. Na závěr vše zalijeme dresinkem, posypeme oříšky, semínky nebo bylinkami. Buddhovy misky jsou krásně barevné a pokaždé mohou vypadat a samozřejmě i chutnat jinak. Jakvkuchyni.cz přináší recept na Buddha bowl s falafelem. Jak na to?
Porce
2-3 porce
Doba přípravy
13 hod
Doba vaření
15 min
Suroviny
    cizrna 225g suchá, nekonzervovaná
    šalotka 6ks
    mouka 4lžíce
    česnek 3ks stroužky
    vody 3lžíce
    špetka soli 1 a 1/2lžíce
    kmín 1lžíce
    petržel 1hrst plocholistá
    koriandr 1hrst
    koriandr 1/2lžičky mletý
    soda 1/2lžičky na pečení
    olej 0,5l na smažení
Dresink
    voda 4lžíce na ředění
    tahini 3lžíce
    sůl 1/2lžička
Dokončení
    salát 250g ledový salát, směs listových salátů
    quinoa 200g vařené /může být i bulgur/
    rajčata 12ks cherry
    ředkvička 2-3ks na plátky
    avokádo 2ks
    bylinky 1lžička na posypání
Pokyny
  1. Alespoň 12 hodin předem namočíme cizrnu v dostatku vody. Pak ji propláchneme a necháme dobře okapat.
  2. Do nádoby food procesoru dáme šalotky, česnek, všechny bylinky, koření, sůl, vodu a dobře rozmixujeme. Na závěr přidáme cizrnu a rozmixujeme, aby cizrna tvořila hrubou strukturu.
  3. Směs přesuneme do mísy, osolíme podle chuti, přidáme mouku, sodu na pečení a promícháme. Z výsledné hmoty by mělo být snadné tvořit kuličky nebo placičky, aniž by se drolily. Případně můžeme směs zahustit ještě trochou mouky, nebo naopak naředit lžičkou vody.
  4. Vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu, nebo placičky. Takto připravené odložíme je do lednice.
  5. Falafel smažíme ve vyšší vrstvě oleje na středně vysoký výkon do tmavě zlata. Hotový falafel odkládáme na vrstvu ubrousků, aby se odsál přebytečný tuk.
  6. Dresink připravíme pouze smícháním všech výše uvedených ingrediencí.
  7. Quinou, nebo bulgur, uvaříme dle návodu.
  8. Jakmile máme vše připravené, můžeme začít sestavovat misky.
  9. Saláty si natrháme a vysteleme jimi misky, přidáme čerstvou nakrájenou zeleninu a polovinu avokáda pokrájeného na plátky.
  10. Pak do každé misky přidáme quinou nebo bulgur, usmažené placičky falafelu a posypeme bylinkami nebo semínky.
  11. Zalijeme dresinkem.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*