Jakub Pawlas radí: Ideální jídla před a po cvičení, která Vám doplní energii


Jistě rádi sportujete, zvláště když se na jaře začíná vše probouzet a sluníčko nás volá ven. Pokud chceme zůstat vitální na těle i na duši, sport je nenahraditelnou součástí zdravého životního stylu! Je však důležité před sportováním nebo tréninkem volit takovou skladbu potravin, ze kterých nám v průběhu fyzické aktivity nebude těžko a dovolí nám co možná nejpohodlněji sportovat. V druhé řadě je vhodné po ukončení tréninku organismu doplnit opět vhodnou formou to, co ztratil. O své zkušenosti s přípravou jídla ze sportovních kempů a soustředění se s námi podělí nutriční specialista Jakub Pawlas. Jakub Pawlas radí: Ideální jídla před a po cvičení, která Vám doplní energii

Základní zásady a doporučení

V první řadě je důležité vědět, že trénink ani cvičení bychom neměli začít s plným žaludkem. Odstup jídla a cvičení by měl být alespoň 30 minut. Záleží však jakého jídla!    Jakub Pawlas uvádí: „Z mého pohledu a zkušeností, ať už se jedná o náročný pětihodinový cyklistický trénink nebo krátký půlhodinový běh, je ideálním startem obilná kaše s polevou z obilných sladů či sirupů obohacená o celou řadu dalších doplňujících surovin bohatých na minerální látky, stopové prvky, fytonutrienty, kvalitní tuky apod. Těmito doplňujícími surovinami mohou být předem namočené ořechy, kokos, avokádo, kakaové boby, skořice, kousek ovoce, blanšírovaná zelenina, různé druhy dnes populárních „superfoods“ a další.“

Ovesná kaše, borůvky, snídaně, zdraví, mlékoCož takhle dát si kaši?

„Obilnou kaši si lze připravit z celozrnné rýže, jáhel, pohanky, ovsa, quinoi, polenty atd. Popřípadě se nám nabízejí různé kombinace těchto obilovin. Samozřejmě můžeme také volit z těchto obilovin připravované vločky, přičemž nám příprava kaše z vloček zabere méně času.“    Danou obilovinu je vhodné přes noc namočit a následně vařit v dostatečném množství vody. Také vločky chutnají mnohem lépe, pokud je vaříme delší dobu v dostatečném množství vody. Kaši vaříme v hrnci se silným dnem, tak aby se nám nepřipalovala. Pokud připravujeme kaši z celého zrna, příliš ji nemícháme, v opačném případě se začne přichytávat. „Na závěr vaření můžeme do kaše přidat lněné semínko nebo chia semínko, jejichž látky působí blahodárně v našem střevě. Pokud se nám zdá kaše příliš hustá, je vhodné naředit ji obilným mlékem.“ Polenka, kaše

Zkušenosti Jakuba Pawlase a doporučené recepty

Nesčetněkrát se mi potvrdilo, že po takto připravené obilné kaši člověk dostává mnohem později hlad. Dokáže opravdu lépe fungovat, ať už v rámci tréninku nebo pracovního nasazení. Stabilizuje se zažívání, a jelikož obsahuje celou škálu sacharidů, po čase ustupuje „chuť na něco sladkého“.    Pokud nás čeká cvičení intenzivnějšího charakteru, můžeme do kaše přidat také některý z veganských proteinů vyráběný z rýže, semen konopí nebo hrachu. Velmi vhodný je také prášek z macy (kořen známý jako peruánský ženšen), který je komplexem bílkovin, sacharidů, minerálních látek, nenasycených mastných kyselin, vitamínů atd. Na kempech zdravého vaření a sportovních akcích Čistého sportu jsme si oblíbili připravovat po tréninku vlastní regenerační koktejl – jeden z receptů na přípravu naleznete níže.

Rýžová kaše s čokoládovou polevou

Rýžová kaše s čokoládovou polevou

Chcete svůj den začít superzdravým způsobem? Do této rýžové kaše přidejte všechny superpotraviny, které doma najdete (od máku po goji),...

Recept - suroviny a postup

Pudink z jasmínové rýže a kokosu

Pudink z jasmínové rýže a kokosu

Kdo si zamiloval atmosféru asijské kuchyně, určitě ocení tento dezert. Omámí vás kokosovou chutí a vůní, díky barvě z řepy bude navíc...

Recept - suroviny a postup

Doporučení na závěr

Lehce stravitelné a přitom bohaté a vyvážené jídlo je ideální před cvičením či tréninkem. Mělo by v sobě kombinovat komplexní skladbu makronutrientů, tedy sacharidů, bílkovin a tuků. Rozhodně by v něm neměly chybět mikronutrienty, jakými jsou minerální látky, enzymy, stopové prvky a další.

Vždy je důležité přemýšlet nad délkou a charakterem tréninku. V rámci tréninku není zcela na škodu „sáhnout si“ do rezerv organismu, zvláště v rámci aerobních aktivit. S tím vám jistě pomůže váš sportovní trenér. Je důležité tělu dávat v přiměřeném množství to, co potřebuje a nepřetěžovat ho živočišnými vstupy. 

Článek připravil výživový poradce Jakub Pawlas

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Rady odborníků". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*