Jakub Pawlas radí: Připravte si zdravé a levné svačiny do práce


V zimě jsem strávil několik týdnů na univerzitních soustředěních u nás i v zahraničí. Přemýšlel jsem nad tím, jak správně zvládnout trénink i nabitý studijní program. A jelikož jsem neměl k dispozici kuchyň, ani nikoho, kdo by mi s tím pomohl, uvědomil jsem si několik jednoduchých způsobů, jak si zajistit poměrně vyváženou stravu a přitom se věnovat tréninku i práci. Rád bych se o ně s vámi  podělil. Svačina, pečivo, chléb, bylinkyTuším, že to známe všichni. V průběhu celého dne si jen stěží najdeme čas na rychlý oběd a těžko hledáme prostor ještě navíc na přípravu správné snídaně nebo svačiny. A přitom udělat si čas sám na sebe, na potřeby vlastního organismu, je zásadní. Kolikrát svačinu pro děti stihneme, ale sami na sebe zapomeneme. Prostě nám to naše práce a povinnosti nedovolí. Ze své vlastní zkušenosti jsem přesvědčen, že je velmi důležité udělat si čas sám na sebe. Pak si mnohem snadněji nacházím cestu k ostatním… To se samozřejmě netýká jenom jídla. Ukažme si tedy, že příprava svačiny, super dezertu nebo bohatého salátku do práce může být hračka opravdu pro každého. Ušetřete si pro sebe 10 až 20 minut a připravte si svačinu, ze které budete mít radost!

Obilná kaše

  • Příprava zabere cca 2min
  • Cena 10-15 Kč

Druhů ranních kaší je celá řada. Pozor na složení, někteří výrobci míchají do směsí spoustu cukru. Jestliže tedy nemáme čas na přípravu kaše z celého zrna, nabízejí se nám kaše z prodejen zdravé výživy, kde nám jistě poradí, která kaše je IN. Čistou směs kaše můžeme obohatit o křížaly, rozinky, kakao, skořici, kterou mám doopravdy moc rád… Dále ořechy, semínka (len, sezam, chia), domácí marmeládu nebo sportovci vegan protein či syrovátku. Takto připravenou směs můžeme doma nebo až v práci zalít nejlépe teplým rostlinným mlékem nebo vodou, osladit rýžovým sirupem, přidat kousek farmářského másla, nebo kvalitního lněného, olivového či dýňového oleje. Taková kaše je plná nutričních látek, které náš organismus potřebuje k tomu, aby fungoval.

Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil.
Dezert do práce

Dezert do práce

Skvělé mlsáni si můžete připravit večer den předem anebo třeba až v práci. Co k tomu potřebujete?

Recept - suroviny a postup

Zdravý sendvič

Zdravý sendvič

Kváskový chlebík mám doopravdy rád, a proto se k němu vracím i v článcích. Je to takový vděčný kamarád. Dlouho vydrží. Na horách...

Recept - suroviny a postup

„Rychlosalátek“ ve sklenici

„Rychlosalátek“ ve sklenici

Takto připravená svačina se dá v průběhu celého dne velmi jednoduše přenést kamkoli, kam máme namířeno. Doplní nám prakticky vše, co...

Recept - suroviny a postup

Článek připravil výživový poradce Jakub Pawlas

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Rady odborníků". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*