Gurmánské vaření beze zbytku: Asijské vaječné nudle s trhaným kuřecím masem

Zbytky kuřete od oběda nepatří do odpadkového koše, ale na talíř! Zkuste předcházet zbytečnému vzniku potravinového odpadu a vařit beze zbytku. Připravte si vynikající vaječné nudle s trhaným kuřecím masem a zeleninou s orientálním nádechem podle receptu na Jakvkuchyni.cz! 

Gurmánské vaření beze zbytku: Asijské vaječné nudle s trhaným kuřecím masem
Připravte si vynikající Asijské vaječné nudle s trhaným kuřecím masem podle seriálu o bezezbytkovém vaření na Jakvkuchyni.cz!

DOBRÉ VĚDĚT
Stává se to každému z nás. Občas nakoupíme více jídla, než stihneme spotřebovat. Pak nám v lednici zbyde nakrojená paprika, uvadající salát či nedojedený oběd a po pár dnech zapomenuté jídlo vyhazujeme. Co s tím?

Jídlo do koše nepatří! Lepší je zkusit jej maximálně využít.
Inspirací může být video v seriál Gurmánské vaření beze zbytku, ve kterém si ve 12 video receptech ukážeme, jak jídlo ještě využít. Vařte zero waste s Jakvkuchyni.cz!

Proč jíst kuřecí maso? 

Kuřecí maso je v ČR velmi oblíbené. Z výživového hlediska patří mezi jeho největší přednosti dietetické vlastnosti a rychlá kuchyňská úprava. Co vše obsahuje kuřecí maso? 

  • bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty;
  • minerální látky a vitamíny v podobě  fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, selenu, vitamínu B3, B5 a B6. 

A co naopak kuřecí maso neobsahuje? V porovnání s ostatními druhy masa má nižší energetickou hodnotu, nízký obsah tuku a cholesterolu. Více v článku Kuřecí maso ze seriálu Maso.

A co se zbylým kuřecím masem? Věřte, že se z něj dají připravit skvělá jídla! Vyzkoušejte si připravit Asijské vaječné nudle s trhaným kuřecím masem a zeleninou!

Videorecept na Asijské vaječné nudle s trhaným kuřecím masem

Co se zbytkem kuřete ze včerejšího oběda? Připravte si asijské vaječné nudle podle receptu ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku! (Zdroj: Jakvkuchyni.cz)

Asijské vaječné nudle s trhaným kuřecím masem

Asijské vaječné nudle s trhaným kuřecím masem

Zbylo nám doma kuře od oběda? Zbytky kuřecího masa lze při vaření beze zbytku perfektně využít! Stačí k němu přidat zbytky zeleniny,...

Recept - suroviny a postup

Tipy, jak předcházet vzniku potravinového odpadu

V kuchyni vzniká velké množství odpadu. Jak předejdeme plýtvání jídlem? Například takto: 

  • Nakupujme podle nákupního seznamu.
  • Připravujme menší množství přílohy. 
  • Zbytky bychom se měli snažit maximálně využít a naopak co nejméně jídla vyhazovat.. 
  • Pokud máme zbytky posledního jídla, nevařme jiné. Snězte ho, nebo v rámci jiného receptu využijte jeho části. 
  • Určeme si v lednici polici se surovinami, které potřebujeme zpracovat co nejdřív. 
  • Maso, které nezpracujeme hned, je nejlepší zamrazit. Stejně můžeme postupovat i u ovoce ze zahrady, nebo některých druhů zeleniny. 
  • Starší pečivo použijme na posypku do polévky nebo na strouhanku. 

Kdo je šéfkuchař Ondřej Hutník?

Ondřej Hutník je šéfkuchař, který procestoval svět a rád vaří ze surovin z našich polí a zahrad, podporuje lokální dodavatele a ctí udržitelnost. Svou lásku k vaření má doslova vrytou pod kůží – na jeho těle najdeme několik tetování, které odkazují na oblíbené suroviny a právě on připravil recepty v rámci seriálu Gurmánské vaření beze zbytku. Více v článku Životní cesta kuchařského světoběžníka Ondry Hutnika za vařením beze zbytku.

Při přípravě zeleniny nám zbyde hodně odkrojků a slupek. Co s nimi? Pokud nemám domácí zvířata, která by si na nich pochutnala, vyhoďme je do bioodpadu, nebo na domácí kompost. Pokud bydlíme v bytě, pořiďme si takzvaný vermikompostér. Vzniklé hnojivo můžeme přidat do květináčů a truhlíků, které máme na balkoně. 
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*