Gurmánské vaření beze zbytku: Rozmarýnové krokety s rajčatovým ragú

Vařené brambory ze včerejšího oběda do koše rozhodně nepatří! Vařte beze zbytku a připravte si z nich vynikající rozmarýnové krokety s rajčatovým ragú. Na včerejších bramborách si ještě skvěle pochutnáme a navíc díky takovému přístupu předcházíme potravinovému odpadu. Více v dalším dílu seriálu Gurmánské vaření beze zbytku!

Gurmánské vaření beze zbytku: Rozmarýnové krokety s rajčatovým ragú
Připravte si vynikající Rozmarýnové krokety s rajčatovým ragú podle seriálu o bezezbytkovém vaření na Jakvkuchyni.cz!

O seriálu Gurmánské vaření beze zbytku 

Občas nakoupíme, nebo uvaříme více jídla, než dokážeme spotřebovat. Rozhodující je, jak s takovou situací naložíme. Plýtvání jídlem je celosvětový problém, který má navíc negativní vliv na životní prostředí.
Inspiraci, jak předcházet potravinovému odpadu a plýtvání jídlem přináší seriál s návody, jak využít zbylé suroviny, Gurmánské vaření beze zbytku.

Proč je dobré jíst brambory? 

Brambory neobsahují žádný tuk, naopak v nich najdeme mnoho sacharidů ve formě škrobu. To pro nás představuje dobrý zdroj energie. Nechybí bohaté zastoupení vlákniny, která usnadní trávicí soustavě její fungování.
Brambory dále obsahují vitamíny ze skupiny B a C, které udržují zdravý metabolismus a podporují funkci jater, kůže, očí a nervů.
Vitamín C navíc přispívá k tvorbě kolagenu a působí jako antioxidant. Právě jemu vděčíme za zdravější a svěžejší vzhled.
Konzumací brambor si také doplňujeme minerální látky – železo, draslík, hořčík, fosfor, vápník a jód. 

Videorecept na Rozmarýnové krokety s rajčatovým ragú a sýrem Pecorino

Co se zbytkem vařených brambor ze včerejšího oběda? Připravte si rozmarýnové krokety s rajčatovým ragů podle videoreceptu Gurmánské vaření beze zbytku  (Zdroj: Jakvkuchyni.cz).

Toto lahodné jídlo si můžete připravit podle receptu níže.

Rozmarýnové krokety s rajčatovým ragú

Rozmarýnové krokety s rajčatovým ragú

Pokud najdeme v lednici vařené brambory ze včerejší večeře a změklá rajčata, právě jsme objevili základ pro vynikající rozmarýnové...

Recept - suroviny a postup

Kdo je šéfkuchař Ondřej Hutnik?

Pokrmy od šéfkuchaře Ondřeje Hutnika můžeme aktuálně ochutnat v restauraci Dvůr Perlová voda. Právě v místní kuchyni Ondra kouzlí. S nástupem do této restaurace se pojí také Ondřejův návrat ke kořenům: „Pěstujeme si tam zeleninu a bylinky, v rybníku máme ryby. Používáme lokální zdroje…” odpovídá Ondra na otázku co rád vaří v našem rozhovoru Životní cesta kuchařského světoběžníka Ondry Hutnika za vařením beze zbytku.

Tipy, jak předcházet vzniku potravinového odpadu?

Pro to, abychom potraviny zbytečně nevyhazovali, můžeme udělat několik kroků hned teď: 

  • Na nákup potravin se důkladně připravme. Promysleme si, co chceme v následujících dnech vařit. Podívejme se, co doma už máme a napišme si nákupní seznam.
  • Kupujme jen to, co potřebujeme a zbytečně si doma nevytvářejme zásoby potravin, které by nám prošly. Nenechme se zlákat slevami. 
  • Experimentujme. Zbytky jídel nevyhazujme, naopak z nich zkusme uvařit nové pokrmy. 
  • Přebytek našeho jídla nabídněme těm, kteří ho potřebují. 

Na světě žije spousta lidí, kteří trpí akutním nedostatkem jídla. Mysleme na to pokaždé, když budeme chtít nějaké jídlo vyhodit a snažme se tomu předcházet.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*