Bigoš je tradičním jídlem ze zelí a masa, které se připravovalo většinou v zimním období pro zahřátí organismu na dlouhých a vyčerpávajících cestách zimní krajinou. Vaří se především v Polsku, Litvě, ale také ve Slezsku. Samozřejmě existuje řada místních variant s různými přísadami, třeba sušenými hříbky či švestkami. Polévka je nejlepší zaležená, po dvou až třech dnech, kdy se všechny chutě dokonale propojí.
Suroviny (4 porce)
500 g kysaného zelí
500 g hlávkového zelí
500 g vepřového masa
100 g švestkových křížal
100 ml červeného vína
3 lžíce sádla
2 ks bobkového listu
2 lžičky mleté papriky
1 cibule
1 klobása
1 lžička majoránky
sůl
pepř
Postup:
Hlávkové zelí nakrájíme a povaříme doměkka v osolené vodě.
Scedíme a necháme okapat.
Cibuli nakrájíme najemno.
Maso nakrájíme na kostky a klobásu na kolečka.
V širším kastrolu rozehřejeme sádlo, orestujeme cibuli, zprudka opečeme maso a zaprášíme paprikou.
Ještě chvíli opékáme a poté zalijeme vínem a přiklopíme.
Za občasného míchání a podlití vodou dusíme, až je maso měkké.
Poté přidáme kysané zelí, osolíme a opepříme, přidáme bobkové listy a dále dusíme pod pokličkou.
Když je bigoš téměř hotový, přidáme povařené zelí, křížaly a pokrájenou klobásu.
Promícháme a necháme ještě 5–10 minut povařit, aby se propojily chutě.
FB
Znáte bigoš? Jedná se o tradiční pokrm ze zelí a masa, připravovaný převážně v zimním období. Vaří se především v Polsku, Litvě či ve Slezsku a má řadu místních variant. Nejlepší je podávat polévku uleženou po dvou až třech dnech, kdy se všechny chutě dokonale propojí. Jak na to?