bigoš

Bigoš

Bigoš je tradičním jídlem ze zelí a masa, které se připravovalo většinou v zimním období pro zahřátí organismu na dlouhých a vyčerpávajících cestách zimní krajinou. Vaří se především v Polsku, Litvě, ale také ve Slezsku. Samozřejmě existuje řada místních variant s různými přísadami, třeba sušenými hříbky či švestkami. Polévka je nejlepší zaležená, po dvou až třech dnech, kdy se všechny chutě dokonale propojí. Suroviny (4 porce) 500 g kysaného zelí 500 g hlávkového zelí 500 g vepřového masa 100 g švestkových křížal 100 ml červeného vína 3 lžíce sádla 2 ks bobkového listu 2 lžičky mleté papriky 1 cibule 1 klobása 1 lžička majoránky sůl pepř Postup: Hlávkové zelí nakrájíme a povaříme doměkka v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na kostky a klobásu na kolečka. V širším kastrolu rozehřejeme sádlo, orestujeme cibuli, zprudka opečeme maso a zaprášíme paprikou. Ještě chvíli opékáme a poté zalijeme vínem a přiklopíme. Za občasného míchání a podlití vodou dusíme, až je maso měkké. Poté přidáme kysané zelí, osolíme a opepříme, přidáme bobkové listy a dále dusíme pod pokličkou. Když je bigoš téměř hotový, přidáme povařené zelí, křížaly a pokrájenou klobásu. Promícháme a necháme ještě 5–10 minut povařit, aby se propojily chutě. FB Znáte bigoš? Jedná se o tradiční pokrm ze zelí a masa, připravovaný převážně v zimním období. Vaří se především v Polsku, Litvě či ve Slezsku a má řadu místních variant. Nejlepší je podávat polévku uleženou po dvou až třech dnech, kdy se všechny chutě dokonale propojí. Jak na to?
Bramboroví ježci

Bramboroví ježci

Jednoduchý, rychlý a chutný pokrm, který si díky své hravosti zamilují děti i dospělí.
Bramborový závin se zelím

Bramborový závin se zelím

Pokrmy z bramborového těsta mají v české kuchyni své nezastupitelné místo. Nejčastěji z nich připravujeme knedlíky, ve sladké nebo ve slané verzi. Ke klasice patří samozřejmě knedlíky plněné uzeným masem a zelím. Tentokrát jsme ale touto kombinací naplnili závin a místo vaření jsme jej upekli. Nechte se inspirovat a pojďte to zkusit podle receptu Jak v kuchyni.
Buřtguláš

Buřtguláš

V letních měsících tráví mnoho z nás spoustu času v přírodě. Abychom si atmosféru pořádně užili, patří k ní i vaření v přírodě. A klasikou mezi klasikami je voňavý buřtguláš. Pojďte si ho s námi uvařit.
Ovarová polévka

Černá ovarovica

Silná mastná polévka, která neodmyslitelně patřila k masopustním svátkům.
Česneková polévka

Česneková polévka

Zázračná polévka, která postaví na nohy po probněné noci a posílí i organismus? Kdo by neznal tradiční česnečku. Zkuste přidat i s tvarůžek, pozvedne chuť.
Chléb s mrkvovou pomazánkou a šunkou

Chléb s mrkvovou pomazánkou a šunkou

Když nevíte, co připravit dětem do školy nebo jako odpolední svačinku, vsaďte na tento zdravý obložený chleba. Proteiny, sacharidy a jedna porce zeleniny, to je přesně to, co vaše děti potřebují. A připravte rovnou dvě porce – i dospělí by měli zdravě svačit.
Ciabatta s olivami a klobásou

Ciabatta s olivami a klobásou

Pravděpodobně jste se již s tímto italským pečivem stihli seznámit. Velmi často ji koupíte upečené se sušenými rajčaty či bylinkami. Pokud si však upečete ciabattu v klidu doma, bude vám chutnat ještě lépe a navíc si do ní můžete přidat, co máte rádi. Vyzkoušejte ji upéct s olivami a přidat do ní pikantní klobásku. Podávat ji můžete jen tak zakápnutou olivovým olejem, skvěle chutná i s čerstvým zeleninovým salátem. A věřte, že ji nebudete péct naposledy.
Corn Dogs (párečky v kukuřici)

Corn Dogs (párečky v kukuřici)

Párky v rohlíku milujeme snad všichni, i když nejsou tou nejideálnější variantou pro naše správné stravovací návyky. Jakvkuchyni.cz přináší tip na malou obměnu této fastfoodové dobroty. Vyzkoušejte Corn Dogs - párečky v kukuřici. Chutnají skvěle, hodí se jako lehčí občerstvení na party, a na dětské oslavě se po nich jen zapráší. Jak na to?
Debrecínské závitky

Debrecínské závitky

Debrecínské závitky - to je jídlo, které z vás udělá nejvyhlášenějšího kuchaře široko daleko. Příprava tohoto výborného pokrmu vám zabere pouze okolo hodiny a pochutná si každý, koho ke stolu pozvete. Co na debrecínské závitky potřebujete?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*