Jak s naložit s kapustou? Jednou z možností je připravit si pořádně hustou polévku. Naše babičky vždycky říkávaly, že polévka je grunt. A právě s přicházejícím chladným počasím to platí dvojnásobně. Pořádně hustá polévka nejenže příjemně zahřeje, ale také zasytí.
Suroviny: olej
Zařazujete ryby pravidelně do svého jídelníčku? Mají velmi mnoho pozitivních účinků na náš organismus a dodávají našemu tělu spoustu prospěšných látek. Jedním z receptů, kterým se můžeme nechat inspirovat, jsou rybí karbanátky pečené v troubě. Pokud k nim připravíme zeleninový salát, lehká a zdravá večeře je na světě.
Baba ganoush (baba chanuš) se připravuje z pečeného lilku a běžně se využívá jako předkrm, nebo pomazánka.
Shakshuka (šakšuka) je tradiční pokrm zemí severní Afriky, jehož základem jsou rajčata, papriky, vejce a římský kmín.
Sekaná je vděčné jídlo - skvěle se hodí k bramborové kaši, ale také jako studená večeře, nebo svačina sbalená na cesty. Pokud máte pocit, že je to příliš obyčejné jídlo, zkuste si k ní jako přílohu připravit lepenici. Že nevíte, o čem mluvíme? Jedná se o bramborovou kaši s dušeným kysaným zelím, která se se sekanou skvěle doplňuje.
Také patříte k těm, kteří mají rádi zelné placičky nebo karbanátky v jakékoli podobě? Karbanátky jsou českou klasikou a kromě klasických karbanátků z masa je velmi oblíbenou surovinou k jejich přípravě právě zelí. Využít můžeMe zelí čerstvé, ale stejně dobře poslouží i zelí sterilované. Jako přílohu můžeMe zvolit brambory, zeleninový salát nebo skvělé jsou také s čerstvě upečeným křupavým chlebem.
Mramorová bábovka dříve patřila ke svátečnímu pečení a nesměla chybět na nedělním stole, nebo při pohoštění návštěv. Postupně ji vytlačily jiné dezerty, ale poctivě upečené bábovce se nic nevyrovná.
Pokud hledáte nějaký snadný, rychlý a zdravý recept, při kterém neztratíte příliš mnoho času, určitě vyzkoušejte tento. K jeho přípravě můžete použít filety z jakékoli mořské ryby, nebo pangasia. Olivová salsa dodá zajímavou nakyslou chuť a zdravý nádech dodají zelené fazolky. Pokud upřednostňujete olivy černé, určitě salsu vyzkoušejte i z nich.
Sezóna dýní je po roce zpět a s ní přichází na řadu spoustu receptů, které je stojí za to vyzkoušet. Co z dýně připravujete nejraději? Polévku, pečenou dýni nebo koláče? Už jste někdy slyšeli o dýňovém másle? Jestli ne, nevadí. Máme pro vás recept na dýňové máslo, které má jemně nasládlou chuť a voní po koření. Můžete si jej natřít na pečivo, skvěle se hodí i do koláčů.
Pravděpodobně jste se již s tímto italským pečivem stihli seznámit. Velmi často ji koupíte upečené se sušenými rajčaty či bylinkami. Pokud si však upečete ciabattu v klidu doma, bude vám chutnat ještě lépe a navíc si do ní můžete přidat, co máte rádi. Vyzkoušejte ji upéct s olivami a přidat do ní pikantní klobásku. Podávat ji můžete jen tak zakápnutou olivovým olejem, skvěle chutná i s čerstvým zeleninovým salátem. A věřte, že ji nebudete péct naposledy.
Šéfkuchař Igor Chramec nás naučí, jak si ze zbylého oleje ze sušených rajčat připravit výbornou domácí majonézu, která se skvěle hodí třeba k batátovým hranolkům. Jakvkuchyni.cz v receptu poradí, jak na to!