Kysané zelí je dokonalou lokální superpotravinou! Je levné, lehce dostupné, bohaté na vitamíny a další cenné látky a můžeme z něj připravit celou řadu chutných pokrmů. Začněme třeba skvělou zelňačkou, která je jako stvořená do chladných zimních dnů.    
|  | 
Kysané zelí je dokonalou lokální superpotravinou! Je levné, lehce dostupné, bohaté na vitamíny a další cenné látky a můžeme z něj připravit celou řadu chutných pokrmů. Začněme třeba skvělou zelňačkou, která je jako stvořená do chladných zimních dnů.     | 
|   | 
Porce     
4 porce     |   | 
Doba přípravy     
20 minut     |   | 
Chod     | 
Suroviny
| 
voda
1, 5l
nebo vývar
 
brambor
400g
 
kysané zelí
350g
bílé
 
slanina
200g
 
polohrubá mouka
50g
 
nové koření
4kuličky 
 
bobkový list
2ks
 
cibule
1ks
velká 
 
smetana ke šlehání
na dokončení
 
kmín
špetka 
mletý
 | 
Pokyny    
- Nejprve připravíme brambory - nikdy je nevaříme spolu se zelím, protože by nezměkly. Uvaříme je tedy bokem v osolené vodě.
- V hrnci rozehřejme olej a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přisypeme k ní také nakrájenou slaninu/případně uzené maso a opečeme.
- Nakonec přisypeme mouku a krátce zasmahneme jíšku.
- Do hotového základu přilijeme vývar/vodu, rozmícháme a přidáme zelí (pokud je zelí velmi kyselé a chceme, aby byla polévka méně kyselá, můžeme zelí v cedníku propláchnout).
- Přidáme také koření - bobkový list, kmín, nové koření a dochutíme také solí a pepřem.
- Polévku vaříme asi 15 minut a těsně před koncem vaření do ní vrátíme uvařené brambory.
- Nakonec polévku zjemníme trochou smetany.
Prázdné sklenice od zelí patří do kontejneru na sklo. Sklenice nemusíme vymývat a můžeme je vytřídit i s víčky.

