Zelná polévka – lahodná zelňačka

Kysané zelí je dokonalou lokální superpotravinou! Je levné, lehce dostupné, bohaté na vitamíny a další cenné látky a můžeme z něj připravit celou řadu chutných pokrmů. Začněme třeba skvělou zelňačkou, která je jako stvořená do chladných zimních dnů.
Kysané zelí je dokonalou lokální superpotravinou! Je levné, lehce dostupné, bohaté na vitamíny a další cenné látky a můžeme z něj připravit celou řadu chutných pokrmů. Začněme třeba skvělou zelňačkou, která je jako stvořená do chladných zimních dnů.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    voda 1, 5l nebo vývar
    brambor 400g
    kysané zelí 350g bílé
    slanina 200g
    nové koření 4kuličky
    cibule 1ks velká
    smetana ke šlehání na dokončení
    kmín špetka mletý
Pokyny
  1. Nejprve připravíme brambory - nikdy je nevaříme spolu se zelím, protože by nezměkly. Uvaříme je tedy bokem v osolené vodě.
  2. V hrnci rozehřejme olej a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Přisypeme k ní také nakrájenou slaninu/případně uzené maso a opečeme.
  4. Nakonec přisypeme mouku a krátce zasmahneme jíšku.
  5. Do hotového základu přilijeme vývar/vodu, rozmícháme a přidáme zelí (pokud je zelí velmi kyselé a chceme, aby byla polévka méně kyselá, můžeme zelí v cedníku propláchnout).
  6. Přidáme také koření - bobkový list, kmín, nové koření a dochutíme také solí a pepřem.
  7. Polévku vaříme asi 15 minut a těsně před koncem vaření do ní vrátíme uvařené brambory.
  8. Nakonec polévku zjemníme trochou smetany.

Prázdné sklenice od zelí patří do kontejneru na sklo. Sklenice nemusíme vymývat a můžeme je vytřídit i s víčky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*