Svatomartinské šátečky


Se svátkem sv. Martina a tradičními oslavami je spojeno velké množství pokrmů, především však dozlatova upečená husa se zelím. Na svátečním stole však nesmí chybět ani nic sladkého. Podle pověry se mají na den svatého Martina, tedy 11. listopadu, péci v kamnech martinské buchty, aby kamna během roku nevypověděla službu. V některých oblastech mělo svatomartinské pečivo tvar rohlíků nebo podkov, které připomínaly podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh. Pojďme tentokrát namísto rohlíčků vyzkoušet šátečky, štědře nadívané ořechovou a tvarohovou nádivkou.
Se svátkem sv. Martina a tradičními oslavami je spojeno velké množství pokrmů, především však dozlatova upečená husa se zelím. Na svátečním stole však nesmí chybět ani nic sladkého. Podle pověry se mají na den svatého Martina, tedy 11. listopadu, péci v kamnech martinské buchty, aby kamna během roku nevypověděla službu. V některých oblastech mělo svatomartinské pečivo tvar rohlíků nebo podkov, které připomínaly podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh. Pojďme tentokrát namísto rohlíčků vyzkoušet šátečky, štědře nadívané ořechovou a tvarohovou nádivkou.
Porce
22 šátečků
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
25 minut
Suroviny
Těsto
    mléko 250ml vlažné
    máslo 150g nebo sádlo, rozpuštěné
    žloutky 2ks
    droždí 1balíček sušené
    vanilkový cukr 1balíček
    sůl 1špetka
    citrón 1ks kůra
Ořechová nádivka
    ořechy 120g vlašské, mleté
    bílek 2ks
    rum 1lžička
    vanilkový extrakt 1/2lžičky
    skořice 1špetka
Tvarohová nádivka
    tvaroh 150g balený v papíru
    máslo 2lžíce
    vejce 1ks
    rozinky 1lžíce naložené v rumu
    rum 1lžíce
    cukr na posypání
Pokyny
Těsto
  1. Nejprve si připravíme kvásek: v hrnečku ve vlažném mléce rozpustíme 1 lžíci cukru a přidáme droždí. Necháme vzejít kvásek.
  2. Ve druhém kastrůlku rozpustíme máslo, odstavíme a necháme vychladnout.
  3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru a vanilkový cukr, žloutky, kůru z citronu, citronovou šťávu a špetku soli.
  4. Přilijeme vychladlé máslo a vzešlý kvásek.
  5. Vše dobře prohněteme do hladkého těsta. Těsto přendáme do čisté mísy, zaprášíme trochou hladké mouky a necháme 1 - 1,5 hodiny kynout.
Ořechová nádivka
  1. V míse smícháme mleté ořechy s cukrem, vanilkovým extraktem, skořicí a bílky.
  2. Měla by vzniknout tužší a lepivá hmota.
Tvarohová nádivka
  1. Tvaroh, vejce, cukr a rozinky naložené v rumu smícháme do tužší hmoty.
Šátečky
  1. Vál si posypeme hladkou moukou a vykynuté těsto vyválíme na větší obdélník (o výšce cca 0,5 cm).
  2. Těsto si ořízneme a nakrájíme na čtverce o velikosti cca 8x8 cm.
  3. Na polovinu naneseme náplň ořechovou a na další tvarohovou ( vždy cca 1 lžičku náplně).
  4. Strany čtverečků potřeme trochou rozšlehaného vajíčka.
  5. Postupně začneme překládat jednotlivé rohy přes sebe, aby vznikl tvar šátečku. Uprostřed stiskneme, aby se těsto spojilo.
  6. Připravené šátečky rozložíme na plech vyložené pečicím papírem.
  7. Na potření šátečků si rozpustíme máslo, které smícháme s rumem a pak šátečky touto směsí potřeme.
  8. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 20 – 25 minut dozlatova.
  9. Hotové šátečky můžeme zasypat moučkovým cukrem.
Více o svátku Svatého Martine v článku “Svatý Martin - svátek mladého vína a úrody”.
Tisknout
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*