Kváskové koblihy

Dříve patřily koblihy k masopustnímu veselí a předznamenávaly postní dobu. Dnes je najdeme v pekárnách po celý rok, a tak je mnozí z nás přestali doma péct. Domácí jsou ale domácí...
Dříve patřily koblihy k masopustnímu veselí a předznamenávaly postní dobu. Dnes je najdeme v pekárnách po celý rok, a tak je mnozí z nás přestali doma péct. Domácí jsou ale domácí...
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
20 - 25 koblih
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Doba vaření
10 minut
Suroviny
    mléko 250ml vlažné
    máslo 50g rozpuštěné
    droždí 42g
    žloutky 3ks
    rum 3lžíce
    olej 1litr řepokový
    sůl 1špetka
    marmeláda meruňková
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek: droždí pokojové teploty rozetřeme se lžičkou cukru v malé misce na tekutou kaši. Přidáme polovinu vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě a necháme vykynout přibližně 15 minut.
  2. Žloutky utřeme s cukrem, až trochu zvětší svůj objem.
  3. Do větší mísy prosejeme mouku a přidáme špetku soli.
  4. Do žloutkové směsi přilijeme rum, máslo, zbytek mléka, přisypeme mouku a nakonec přidáme hotový kvásek.
  5. Všechny ingredience vyhněteme pomocí robotu. Těsto by mělo být hladké, proto ho necháme pracovat 5–10 minut.
  6. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout na teplém místě 60–90 minut.
  7. Jakmile bude těsto vykynuté, vyklopíme ho na moukou posypaný vál, rukama těsto splácneme a válečkem rozválíme na placku silnou necelé 2 cm.
  8. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrajujeme koblihy – stačí menší průměr, protože při smažení se koblihy zvětší.
  9. Kolečka narovnáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
  10. Do středně velkého kastrolku nalijeme olej na výšku 2 cm a na středním stupni ho necháme rozehřát – jeho rozehřátí zkusíme ponořením jednoho koblížku.
  11. Dáváme pozor, abychom olej nepřepálili, jinak by se koblihy uvnitř nedosmažily.
  12. Koblihy vkládáme horní stranou dolů a přikryjeme na chvilku pokličkou, aby díky páře naskočily.
  13. Smažíme dozlatova z jedné strany. Poté je otočíme a bez pokličky dosmažíme i z druhé, trvá to přibližně 2 minuty.
  14. Hotové koblihy pokládáme na papírovou utěrku, která nasákne olej.
  15. Koblížky budeme plnit meruňkovou marmeládou.
  16. Nachystáme si cukrářskou plničku s rovným a širším nástavcem a naplníme ji marmeládou.
  17. Koblížky uchopíme a z boku do nich pomocí nástavce vytvoříme otvor, kterým dovnitř vstříkneme marmeládu.
  18. Takto naplněné koblížky poprášíme moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*