Sametonohý kuba

Tradiční houbový Kuba se jí na Štředrý den už od dob pohanů. Tohle jednoduché jídlo zasytí a navíc dle tradice splní i tu podmínku, že se do večera Štředrého dne nesmí jíst maso, abychom viděli zlaté prasátko. Zkuste si ho připravit i vy.
Tradiční houbový Kuba se jí na Štředrý den už od dob pohanů. Tohle jednoduché jídlo zasytí a navíc dle tradice splní i tu podmínku, že se do večera Štředrého dne nesmí jíst maso, abychom viděli zlaté prasátko. Zkuste si ho připravit i vy.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    houby 20ks
    krupky 400g trhané
    cibule 1ks
    česnek 5stroužků
    vývar 1/4l
    kmín 1lžíce
Pokyny
  1. Nejprve oddělte klobouky hub od nožiček (v receptu využijete jen klobouky) a namočte je na 20 minut do studené vody.
  2. Pak je sceďte a vodu vylijte. (Pokud máte k dispozici pouze sušené houby, postupujte obdobně - namočte je na 30 minut do studené vody, pak je sceďte a vodu vylijte.)
  3. V hrnci rozehřejte 2 lžíce sádla a krátce na něm osmahněte krupky.
  4. Pak je zalijte vodou a spolu s kmínem uvařte doměkka.
  5. V jiném hrnci nebo vyšší pánvi rozehřejte další 2 lžíce sádla a osmažte na nich nadrobno nakrájenou cibuli.
  6. Přidejte pokrájené houby, přisypte kmín, podlijte houbovým vývarem a aspoň 10 minut poduste (pokud je třeba, dolijte vodu).
  7. Hotovou směs pak přidejte k uvařeným krupkám a vzájemně dobře promíchejte.
  8. Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku a dochuťte majoránkou, solí a pepřem.
  9. Menší pekáč nebo zapékací mísu vymažte sádlem, pokrm do ně přendejte a ještě asi dvacet minut zapékejte. Podávejte s kysaným zelím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*