Velikonoce jsou za dveřmi a k nim neodmyslitelně patří mazanec. Tentokrát jsme si připravili mazanec kváskový, který je jednoduchý, chuťově vynikající a vláčný vydrží několik dní. Pokud tedy nezmizí pro samou dobrotu ze stolu během pár hodin...
Recepty
Jídlo pro každého – menu plné inspirativních receptů z celého světa pro vás vaří Jakvkuchyni.cz!
Linecký dort, nebo koláč, patří ke klasice rakouské kuchyně a nese název podle města Lince. Je dokonce považován za nejstarší dort na světě. Jeho zvláštnost spočívá v křehkém těstě, které se připravuje s ořechy (většinou mletými mandlemi, nebo lískovými ořechy). Na rozdíl od těsta, jež označujeme jako linecké, má těsto na linecký dort odlišný podíl mouky, másla a cukru. Koláč je plněný nakyslou rybízovou marmeládou a zdobený mřížkou z těsta.
Poctivý vývar má opravdu mnoho využití. Při použití kvalitních surovin získáme pokrm plný vitaminů a minerálních látek, které jsou pro tělo v této podobě velmi dobře využitelné.
Špenátové knedlíky s parmezánem jsou dokonalým spojením italské a německé kuchyně a lze je připravit v několika variantách. Hotové knedlíky můžeme použít jako přílohu, nebo jako samostatný chod přelité omáčkou. Dnešní verzi jsme připravili v trochu odlehčené variantě z celozrnné mouky - jak na to?
Jednou z polévek, která patří mezi tradiční polévky české kuchyně, je bezesporu krupičná polévka. Základní ingrediencí, podle které se polévka jmenuje, je krupice.
Škubánky – sladké jídlo milované i zatracované. Někteří je známe ze školních jídelen a nemáme k nim úplně důvěru, někteří z nás je naopak znají od našich babiček, které používaly v kuchyni poctivé suroviny. Dnes si připravíme škubánky právě podle jejich receptu.
Jáhly se v poslední době opět dostávají do našeho povědomí. Kromě jáhlové kaše, nebo salátů, je se jáhly hodí skvěle k přípravě tradičního staročeského receptu – jáhelníku. Chuťově připomíná rýžový nákyp. Připravit jej lze na několik způsobů, nejen v tradiční verzi s jablky a švestkami, ale také jako odlehčenou variantu a nemusíme se bát vyzkoušet jáhelník s jiným ovocem.
Recept na bratislavské rožky je velmi starý, poprvé se objevil už v 18. století. I v dnešní době jsou bratislavské rožky velmi oblíbené a při jejich pečení je třeba splnit určitá kritéria. Rožky se mohou plnit pouze ořechovou nebo makovou náplní, která musí tvořit minimálně 40 % z hmotnosti výrobku, v těstě musí být vysoký podíl másla (minimálně 30%) a nejdůležitější je lesklá popraskaná glazura, díky které jsou rožky právě typické. Makové rožky by měly být tvarované do podkovy a ořechové do písmene C, podle tvaru se totiž poznala jejich náplň. Bratislavský rožok se musí vyrábět ručně a bez použití chemických přípravků.
Velkou výhodou červené čočky je její rychlá příprava. Uvaření trvá zpravidla 15 minut, navíc se před tepelnou úpravou nemusí namáčet. Připravte si z ní tuto chutnou polévku.
Nic nezahřeje v chladném počasí lépe, než teplá a hustá polévka. Krémová polévka, kterou jsme pro vás dnes připravili, je připravená z růžičkové kapusty s kořením, které zahřeje váš organismus. Místo krutonů z pečiva se podává s opečenou cizrnou. Jak na tuhle dobrotu?
Guláš patří k jednomu z nejoblíbenějších českých jídel. V našich končinách ho dokážeme uvařit snad na tisíc způsobů. A do chladného počasí je ideální. Zasytí a navíc ta úžasná vůně, která se line při jeho vaření po kuchyni.... Někdo dává přednost klasice, jiní rádi experimentují. Dnes si spolu uvaříme guláš, jehož součástí jsou, jak název vypovídá, sladkokyselé okurky. Jak na to?