Jáhelník


Jáhly se v poslední době opět dostávají do našeho povědomí. Kromě jáhlové kaše, nebo salátů, je se jáhly hodí skvěle k přípravě tradičního staročeského receptu – jáhelníku. Chuťově připomíná rýžový nákyp. Připravit jej lze na několik způsobů, nejen v tradiční verzi s jablky a švestkami, ale také jako odlehčenou variantu a nemusíme se bát vyzkoušet jáhelník s jiným ovocem.
Jáhly se v poslední době opět dostávají do našeho povědomí. Kromě jáhlové kaše, nebo salátů, je se jáhly hodí skvěle k přípravě tradičního staročeského receptu – jáhelníku. Chuťově připomíná rýžový nákyp. Připravit jej lze na několik způsobů, nejen v tradiční verzi s jablky a švestkami, ale také jako odlehčenou variantu a nemusíme se bát vyzkoušet jáhelník s jiným ovocem.
Porce
Dortová forma 24 cm
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Suroviny
    mléko 750ml
    jablka 500g nastrouhaná
    povidla 200g švestková
    jáhly 150g navařené
    sirup 6lžic javorový
    škrob 2-3lžíce kukuřiný
    skořice 2lžíce
    rozinky 1hrst
    sůl 1špetka
    máslo nebo olej na vymazání formy
    ořechy mandle, na posypání
Pokyny
  1. Nejprve si uvaříme jáhlovou kaši.
  2. Jáhly spaříme horkou vodou (tento krok je velmi důležitý, aby nebyly jáhly hořké) a scedíme.
  3. Do hrnce nalijeme 750 ml mléka a trochu osolíme.
  4. Vaříme při středním výkonu za občasného míchání, dokud nemají jáhly kašovitou konzistenci (trvá to cca 20 minut).
  5. Hotovou kaši dosladíme podle chuti a necháme trochu vystydnout.
  6. Troubu předehřejeme na 175°C.
  7. Mezitím si oloupeme jablka, nastrouháme je na hrubším struhadle, smícháme se skořicí, škrobem a rozinkami.
  8. Dortovou, nebo koláčovou, formu vymažeme máslem, či kokosovým olejem.
  9. Pomocí lžíce rozprostřeme po dně formy polovinu kaše.
  10. Rozetřeme polovinu povidel, přidáme jablečnou vrstvu a opět povidla.
  11. Jako poslední vrstvu použijeme jáhlovou kaši.
  12. Můžeme posypat mandlovými lupínky nebo nasekanými oříšky.
  13. Pečeme přibližně 40 – 45 minut, aby byl povrch krásně zlatý.

Aby byl dezert nadýchanější, lze přimíchat do vychladlé kaše dva žloutky a sníh ze dvou bílků.

Tisknout
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*