Krupičná polévka se zeleninou


Jednou z polévek, které bychom patří mezi tradiční polévky české kuchyně, je bezesporu krupičná polévka. Základní ingrediencí, podle které se polévka jmenuje, je krupice. Krupici nemusíme použít pouze klasickou pšeničnou, ale polévku je možné uvařit i v bezlepkové variantě z jiných druhů krupic. Další nedílnou součástí této polévka je zelenina, díky které ji můžeme libovolně obměňovat. Lze použít klasickou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel), nebo přidat hrášek, květák či fazolky. Variantu, kterou si dnes spolu uvaříme, má jako hlavní ingredienci dětskou krupici, rozšlehaná vejce a obejdeme se bez použití vývaru.
Jednou z polévek, které bychom patří mezi tradiční polévky české kuchyně, je bezesporu krupičná polévka. Základní ingrediencí, podle které se polévka jmenuje, je krupice. Krupici nemusíme použít pouze klasickou pšeničnou, ale polévku je možné uvařit i v bezlepkové variantě z jiných druhů krupic. Další nedílnou součástí této polévka je zelenina, díky které ji můžeme libovolně obměňovat. Lze použít klasickou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel), nebo přidat hrášek, květák či fazolky. Variantu, kterou si dnes spolu uvaříme, má jako hlavní ingredienci dětskou krupici, rozšlehaná vejce a obejdeme se bez použití vývaru.
Porce
4 porce
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Suroviny
    voda 1l nebo hovězího či zeleninového vývaru
    zelenina 300g mrkev, hrášek, fazolky, květák
    krupice 50g dětská
    máslo 2lžíce
    vejce 2ks
Pokyny
  1. Máslo rozpustíme v hrnci, přisypeme krupici a za stálého míchání připravíme na mírném ohni světlou jíšku.
  2. Zalijeme studenou vodou, rozmícháme šlehací metlou, aby nevznikly hrudky.
  3. Mrkev nakrájíme na kostičky, fazolky rozkrojíme na menší kousky a z květáku nakrájíme malé růžičky.
  4. Všechnu zeleninu vložíme do vařicí vody a za občasného míchání vaříme 15 – 20 minut.
  5. Polévku ochutíme solí, pepřem a vlijeme rozšlehaná vejce a za stálého míchání vidličkou povaříme, aby vejce ztuhla.
  6. Nakonec ochutíme špetkou muškátového květu.

Na talíři můžeme dozdobit čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Tisknout
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*