Bílá krémová chřestová polévka

Chřest, ať už zelený nebo bílý, v našich kuchyních poslední dobou zdomácněl. Jeho chuť je výrazná sama o sobě a tak mu sluší jednoduché úpravy. Jednou z možností, která uspokojí i náročné strávníky, je krémová polévka z bílého chřestu. Jak na to?
Chřest, ať už zelený nebo bílý, v našich kuchyních poslední dobou zdomácněl. Jeho chuť je výrazná sama o sobě a tak mu sluší jednoduché úpravy. Jednou z možností, která uspokojí i náročné strávníky, je krémová polévka z bílého chřestu. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    vývar 1l zeleninový
    chřest 500g bílý
    smetana 200ml
    máslo 50g
    vejce 3ks žloutky
    cibule 1ks šalotka
    koření 1špetka muškátový květ
Pokyny
  1. Chřest omyjeme, odkrojíme zdřevnatělé kousky a oloupeme pomocí škrabky.
  2. Nakrájíme na kousky
  3. Máslo rozpustíme v hrnci a na kousky nakrájenou šalotku na něm necháme zesklovatět.
  4. Zalijeme vývarem, přidáme nakrájený chřest a necháme vařit 5 minut.
  5. Polévku odstavíme a pomocí tyčového mixeru rozmixujeme dohladka.
  6. Smetanu a žloutky prošleháme v misce metličkou, vlijeme do hrnce, promícháme a necháme cca minutu provařit.
  7. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového květu.
  8. Na ozdobení můžeme přidat uvařené špičky chřestu, nebo orestované kousky bagety či chleba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*