Bílá krémová chřestová polévka


Chřest, ať už zelený nebo bílý, v našich kuchyních poslední dobou zdomácněl. Jeho chuť je výrazná sama o sobě a tak mu sluší jednoduché úpravy. Jednou z možností, která uspokojí i náročné strávníky, je krémová polévka z bílého chřestu. Jak na to?
Chřest, ať už zelený nebo bílý, v našich kuchyních poslední dobou zdomácněl. Jeho chuť je výrazná sama o sobě a tak mu sluší jednoduché úpravy. Jednou z možností, která uspokojí i náročné strávníky, je krémová polévka z bílého chřestu. Jak na to?
Porce
4 porce
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
15 minut
Suroviny
    vývar 1l zeleninový
    chřest 500g bílý
    smetana 200ml
    máslo 50g
    vejce 3ks žloutky
    cibule 1ks šalotka
    koření 1špetka muškátový květ
Pokyny
  1. Chřest omyjeme, odkrojíme zdřevnatělé kousky a oloupeme pomocí škrabky.
  2. Nakrájíme na kousky
  3. Máslo rozpustíme v hrnci a na kousky nakrájenou šalotku na něm necháme zesklovatět.
  4. Zalijeme vývarem, přidáme nakrájený chřest a necháme vařit 5 minut.
  5. Polévku odstavíme a pomocí tyčového mixeru rozmixujeme dohladka.
  6. Smetanu a žloutky prošleháme v misce metličkou, vlijeme do hrnce, promícháme a necháme cca minutu provařit.
  7. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového květu.
  8. Na ozdobení můžeme přidat uvařené špičky chřestu, nebo orestované kousky bagety či chleba.
Tisknout
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*