Koláče z Podkrkonoší


 

Moučník, který vám poskytne hned dva zážitky najednou: Až se do koláčů zakousnete, nejprve ucítíte pikantní chuť švestkových povidel a vzápětí vás okouzlí chuť jemné tvarohové náplně.
Moučník, který vám poskytne hned dva zážitky najednou: Až se do koláčů zakousnete, nejprve ucítíte pikantní chuť švestkových povidel a vzápětí vás okouzlí chuť jemné tvarohové náplně.
Porce
20 koláčů
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
40 minut
Suroviny
    mouka 700g hladká
    mouka 300g polohrubá
    mléko 500ml
    cukr 150g krupice
    olej 6lžic
    máslo 3lžíce
    vanilkový cukr 1sáček
    vejce 3ks žloutek
    droždí 5dkg
    sůl 1lžička
    vejce 1ks
    tuk na vymazání
Suroviny na tvarohovou náplň
    tvaroh 500g měkký
    rozinky 3lžíce
    cukr 3lžíce krupice
    cukr 1sáček vanilkový
    vejce 1ks žloutek
    povidla 1sklenička švestková
Pokyny
  1. Z droždí, trochy cukru a mléka si připravte kvásek. Do větší mísy dejte oba druhy připravené mouky, promíchejte je a utvořte v nich důlek. Do něj postupně přidejte žloutky, kvásek, mléko, cukr, máslo, olej, citronóvou kůru, vanilinový cukr a sůl. Vše pomíchejte a nechte kynout.
  2. Mezitím si připravte tvarohovou náplň: tvaroh utřete se žloutkem, krupicovým a vanilinovým cukrem. Pak vmíchejte propláchnuté a okapané rozinky a dochuťte citrónovou šťávou.
  3. Vykynuté těsto rozválejte na vále a ze vzniklé placky vykrajujte kolečka. Ta naplňte tvarohovou náplní a těsto dobře uzavřete.
  4. Koláčky položte spojem na tukem vymazaný plech. Pak do nich vařečkou vytvořte důlek a do něj dejte lžičku švestkových povidel. Nechte je ještě krátce kynout.
  5. Na závěr okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem. Dejte je péct asi na 20 minut do trouby rozpálené na 180 °C. Až okraje koláčů zezlátnou, budete mít upečeno.

Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*